Desperate Dan
2012. augusztus 25. írta: Bayer Antal

Desperate Dan

Hotlegs_DesperateDan.jpg

Most, hogy még a BBC is hírt adott a The Dandy című, 1937-ben indult brit heti képregényújság leállásáról (decemberben jelenik meg az utolsó nyomtatott szám, utána állítólag elektronikus formában kel új életre), eszembe jutott a lap egyik karaktere, Desperate Dan. Pár éve a kepregeny.neten játszottunk zenés-képregényes kvízeket, de valahogy ő akkor kimaradt. Igaz, az olyan klasszikus brit képregények, mint amelyeket a Dandy és a strapát a jelek szerint még mindig jobban bíró Beano közölnek, szinte teljesen kiesik a magyar képregényolvasók látóköréből, de hazájukban igen nagy népszerűségnek örvendenek: olyannyira, hogy Desperate Dannek a skót kiadó városában, Dundee-ban szobrot állítottak 2001-ben, valamint még 1971-ben dal is született róla, amelynek a szerzői-előadói a később 10 C. C. néven világhíressé vált Hotlegs tagjai voltak.

DesperateDan_Dundee.jpg

Gondolom, ma már a Hotlegs nevén elvérezne még az angol Leggyengébb láncszem legtöbb versenyzője is, legfeljebb halványan derenghet nekik valami arról, hogy „I’m a Neanderthal man, you’re a Neanderthal girl, let’s make Neanderthal love in this Neanderthal world’.

Nos, a Desperate Dan szövege sem sokkal hosszabb vagy bonyolultabb:

 

Yeh, I'm a desperate man
I'm a desperate man
I'm almost as desperate as Desperate Dan
Oh my, I ain't like Popeye
I don't need a can of spinach to make me high

Well, I'm a desperate man
I'm a desperate man
I'm almost as desperate as Desperate Dan
Oh my, I eats cow pie
I makes me high when I eat cow pie

Well, I'm a desperate man
I'm a desperate man
I'm almost as desperate as Desperate Dan
Oh my, love to see you fly
I get so high, I’m on cow pie

DesperateDan_poses.jpg

Röviden: a hatalmas marhahúsos lepényeket kedvelő Dant a spenótzabáló tengerészhez, Popeye-hoz hasonlítja – kinek melyik anyag jön be.

A Dudley D. Watkins (1907-1969) által kitalált Desperate Dan a Dandy indulása, 1937 óta szerepel a lapban, és az újság előző, 2004-es válságát – amikor a teljesen átszabták és vadonatúj karakterek bevezetésével próbáltak modernizálni – is túlélte, csak a pisztolyát „vesztette el”, és leadott pár kilót. Sajnos, ez a kísérlet sem segített, és a hajdan heti 2 milliós (!) példányszám immár 8 ezerre esett vissza. (A Beano 38 ezerrel még tartja magát.)

DesperateDan_earlyannual.jpg

Eric Stewart, Lol Creme és Kevin Godley pedig egy évvel később Graham Gouldmannel kiegészülve immár jóval hosszabb (és roppant szellemes) dalszövegeket gyártottak a 10 C. C.-ben. A ma már a hatvanas évekeit taposó kiváló zenészek közel tíz éven át hatalmas sikernek örvendtek, aztán az együttes különböző átalakulások ment át, míg végül 1992-ben – lemezkiadójuk marketingosztályának tévesnek bizonyult igényfelmérését követően – még egyszer, utoljára összeállt az eredeti csapat, ám a turnén már nem mind vettek részt, és a végeztével bejelentették, hogy ezennel lezártnak tekintik életüknek ez a fejezetét. Ennek ellenére Gouldman még 2010-ben is fellépett az ezt a nevet viselő zenekarral, pár korábbi (de nem alapító) tag társaságában.

 

süti beállítások módosítása