Bosszantó - Jean Mistler kapcsán
2010. június 27. írta: Bayer Antal

Bosszantó - Jean Mistler kapcsán

Jean_Mistler-1928.jpgIgyekeztem utánanézni Jean Mistler francia író és diplomata magyarországi tartózkodásának. Régen volt, persze, nem csoda, hogy olyan kevés információ derül ki az internetről, nyilván rengeteg minden nincs is digitalizálva.

De több helyen is találtam utalást arra, hogy Jean Mistler d’Auriol államtitkár és Jean Pecol újságíró az 1947-es párizsi békekötést milyen szavakkal kommentálta. A forrás mindenhol ugyanaz: Óváry Sándor: Nemzetvédelem, 1954. Sajnos, az nem derül ki, hogy a Nemzetvédelem egy könyv vagy egy folyóirat címe-e – semmilyen más utalás nem lelhető fel rá a neten. Mint ahogy Óváry Sándorra sem, és Jean Pecolra sem. Utóbbi már eléggé meglepő, elvégre a negyvenes évek francia újságíróiról legalább „valami” csak kiderül a digitalizásban nálunk előbbre járó franciáknál. Az igazi probléma azonban magának Mistlernek a titulusával van: 1947-ben egészen biztosan nem volt államtitkár, ugyanis politikusi pályafutásának 1942-ben véget vetett a korábban miniszteri rangot is betöltött író. A Vichy-i kormány volt tagjaként egyébként sem sok esélye lett volna ilyen korai visszatérésre a közéletbe: a háború után egy könyvkiadónál helyezkedett el, és a politikai kitérő miatt megszakadt irodalmi pályáját folytatva egészen a Francia Akadémiai tagságig jutott.

Jean_Mistler_Ethelka.jpg

Ettől persze még volt magyarországi diplomataként akár jelen is lehetett a párizsi béke aláírásakor mint meghívott vendég, de biztosan nem hivatalos minőségben. Apróság vagy nem, mindenesetre bosszantó, és a másik két megidézett név fellelhetetlenségével párosulva komoly kétségeket támaszt a forrás hitelességét illetően.

Mistler Magyarországon játszódó regényét (Ethelka) elolvastam, nem is volt rossz. És ha már úgyis foglalkoztam vele, megírtam róla a magyar Wikipédia szócikket.

süti beállítások módosítása