Superman Straczynski módra, 2. kísérlet
2011. július 12. írta: Bayer Antal

Superman Straczynski módra, 2. kísérlet

Szinte kizárólag az amerikai képregényben értelmezhető a „bér-forgatókönyvíró” fogalma. A karakterek és sorozatok mind Európában, mind Ázsiában jellemzően szerzőik tulajdonában állnak, még ha meg is kell felelniük bizonyos kiadói elvárásoknak. Az amerikai fősodor ezzel szemben az örökéletű figurák folyamatos előtérben tartásáról szól, íróknak és rajzolóknak egyaránt szabályok egész sorához kell alkalmazkodniuk, és az fel sem merülhet, hogy önkényesen véget vessenek valamelyik főszereplő kalandjainak. Őrült egy ellentmondás ez, hiszen az íróknak az alkotói önérzetükkel szembemenve kell kiszolgálniuk a sokszor csak feltételezett olvasói igényeket, amely olvasók messze nem olyan igénytelenek, mint ahogy azt a kiadók tudtukon kívül is szeretnék, elvégre az roppant mód leegyszerűsítené a dolgukat. Ám az 1980-as évektől kezdve nekik is feltűnt, hogy nem mindegy, ki írja a képregényeiket, és azóta az amerikai olvasók egyre jelentősebb része is inkább utazik Alan Moore, Neil Gaiman, Frank Miller, Garth Ennis, Grant Morrison, Warren Ellis, Mark Millar vagy J. Michael Straczynski képregényekre, mint xy rajzoló munkáira – és ide gyakorlatilag bárkit írhatnánk, szinte alig számít ma már.

Márpedig említett íróknak van mondanivalójuk a világról, és ezt kéne összeegyeztetni azzal, hogy hősük pókként szaladgál a falon, téridő ugrásokat hajt végre misztikus kalapácsával, ezer mérföld távolságban is képes olvasni a gondolatokban, és így tovább. Kétségtelen, hogy ez időnként nagyon jól sikerül, ám mivel a műfaji jellegzetességekből adódóan egy amerikai képregényírónak a megélhetéséhez sokkal több sztorit kell megírnia, mint bárki másnak (még a tévésorozatok szerzőin is túltéve), már csak a nagy számok törvényéből is következik, hogy bizony akadnak bőven nagy pofáraesések. Mi több, nem minden írónak passzol bármelyik szuperhős – még akkor sem, ha a hír hallatára, hogy elvállalta gyermekkori nagy kedvenc sorozatának a megújítását. Sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy így járt J. Michael Straczynski is Supermannel.

JMS a sorozat 700. számától vette át az írói teendőket, és „természetesen” egész más irányt akart választani, mint az azt megelőző, több éven át elhúzódott Új Kripton ciklus. Amelynek ugyan voltak jobb és rosszabb pillanatai és mint minden hasonló vállalkozásnál, itt is visszaütött a mohóság, hogy hány bőrt lehet lehúzni egyetlen ötlettől, de azért maga az ötlet kifejezetten jó volt, és sok izgalmas történet származott belőle. A látványos, gyakran az űrben, de legalábbis a légtérben folytatott csaták után Straczynski úgy gondolta, szó szerint le kell szállítania Supermant a földre, a rögös talajra. Nézzen körül egy kicsit Amerikában, emberközelből. Ez lett a „Grounded”.

Az elképzeléssel még nem is lenne feltétlenül baj. Elvégre Superman eredetileg a kisember védelmezője volt, első történeteiben kifejezetten hétköznapi problémák megoldásában segített, sokszor kapzsi vérkapitalisták ellenében. Ő volt az, aki megjelent, ha „bárcsak valaki csinálna valamit” sóhaj elhangzott, és igazságot tett, a szó morális értelmében.

Csakhogy ehhez a szerepéhez visszatéríteni Supermant olyan nagy kihívás, amelyet minden igyekezete ellenére nem tudott jól megoldani JMS. Bő hetven év után nem tud elvonatkoztatni az olvasó mindattól, amit megszokott, a galaktikus fenyegetések elhárítása után egy asszony- és gyerekverő erőszakos alak megleckéztetése amolyan „ágyúval verébre” hatást vált ki, a történet veszedelmesen közel kerül a tanmese kategóriához. Valószínűleg maga is érezte ezt, hiszen az eredetileg egész évesre tervezett szerződésből félúton kihátrált, és átpasszolta másnak az ötlet befejezését.

Aligha véletlen, hogy a Grounded legérdekesebb és legaktuálisabb története nem is tőle, hanem G. Willow Wilsontól származik, aki kifejezetten érdekes és érvényes hozzájárulást tesz le az asztalra a hivatalos újságírás kontra blog vitában. Ráadásul nő, áttért az iszlám vallásra és Kairóban él. Vagyis megismertünk egy újabb írót, akinek van mondanivalója. Hmm. Mégis csak érdekes ez a kötet valamennyire? Hát, igen, csak éppen Superman lóg ki (vagy hiányzik) belőle.

Superman: Grounded (eredeti megjelenés: Superman 700-706). Kiadó: DC Comics, 2011. Írta J. Michael Straczynski és G. Willow Wilson, rajzolta Eddy Barrows.

süti beállítások módosítása