Marvel világatlasz
2007. december 29. írta: Bayer Antal

Marvel világatlasz

MarvelAtlas1.jpgKözhely, hogy az amerikaiaknak mily kevés fogalmuk van a "külföldről" mint olyanról és a nekünk legfontosabb Európáról, de az, amit tudnak róla-rólunk, üzenetértékkel bír. Ez most éppen a nemrég megjelent Marvel Atlas, a Marvel-univerzum világtérképe kapcsán jutott eszembe. Bár nyilván nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, van benne pár vicces dolog.

A Marvel-világban számtalan képzeletbeli ország létezik. Ezeket többnyire a hatvanas években találták ki, és a fene se törődött velük igazándiból, hisz még egy kölyök is tudhatta (remélem), hogy ezek csak jelképeznek bizonyos távoli kultúrákat, társadalmi berendezkedéseket, lényegük az egzotikum, az idegenség. Lehettek volna távoli bolygók is akár.

De lám, a Marvel-mániások kategorizálási kedve kiterjedt a világtérképre is. Nem elégszenek meg azzal, hogy most akkor Hulk vagy Thor az erősebb, hogy pontosan hány kilót bír felemelni Amerika Kapitány és hogy miért nem esik le a falról a Pókember. Nem, őket érdekli a földrajz, és fontos, hogy melyik fiktív országnak hol vannak a határai, melyek a szomszédai, milyen szuperhősök és szupergonoszok származnak onnan.

A Marvel Atlas kielégíti kíváncsiságukat. De úgy, hogy belekeveri a létező országokat, azokból nyes ki találomra területeket. Valós adatokat sorol fel precízen, szétválaszthatatlanul a Marvel-sztorik (mellesleg igen gyakran változó) hátterétől.

Persze, aki tisztában van a tényekkel és kellőképpen járatos a képregényekben is, igen jókat szórakozhat a kiadványon.

Nyugat-Európa határait még csak úgy többé-kevésbé békén hagyják Marvelék, mindössze egy Bartovia nevű ország bukkan fel Svájc északi szomszédaként. De keleten már nagyobb régiókat vesztettek a németek Alberia és Lichtenbad keletkezésével. A Balkán irányába haladva meg aztán totálisan elszabadul a képzelet: főleg a volt Jugoszláviát, Romániát és Bulgáriát szabdalták ízekre fantáziadús forgatókönyvírók, viszont valamilyen rejtélyes oknál fogva Görögország határához érve elfogyott a képzelőerejük.

Marvel_Atlas_Eastern_Europe.jpg

Magyarország formája kicsit bizzarra sikeredett, amihez hozzájárul, hogy Ausztria elé beiktattak egy Europia nevű kisebb államot. Ennek a létezése ugyan kissé megnehezíti annak a megértését, hogyan is működhetett a Monarchia, és az sem kristálytiszta, miképp gondolta volna annektálni Magyarország Latveriát (Dr. Doom, azaz Fátum doktor királyságát), amikor nem is szomszédos vele. A magyar nyelv viszont szépen terjed a régióban, beszélik Symkariában és a görögökkel határos Transiában. Sőt, minden bizonnyal a külön szócikkelyben nem tárgyalt Transylvaniában is, bár a Marvel-szerzők által önállósított Erdély sajátos módon a kissé összezsugorodott Romániától délre helyezkedik el.

Magyarország fő látványosságai: a budai vár, Debrecen, Miskolc, Vajdahunyad vára, a bratislavai börtön és a Blasar udvar. A felsorolt (fiktív) magyar szereplőknek mind szlávos-németes nevük van, kivéve egy bizonyos Andreas Vadas-t.

A való világból vett hírességek névsora pedig sokat mond kulturális exportunk állapotáról: Báthory Erzsébet, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Harry Houdini, Peter Lorre és a Gábor-nővérek, Éva és Zsazsa.

Ciprus, Málta, San Marino, Liechtenstein lemaradtak a Marvel Európa-térképéről, de talán nem is nagyon bánják.

süti beállítások módosítása