A Mocsári Lény nem lett Louisiana kormányzója
2016. május 26. írta: Bayer Antal

A Mocsári Lény nem lett Louisiana kormányzója

swampthing112cover.jpgPár hónapja néhány amerikai elnökjelölt szuperhőst mutattam be. Most egy olyan karakter következik, aki Louisiana állam kormányzója lehetett volna, pedig nem is ember, hanem mocsári lény.

Sokan Alan Moore-t tartják minden idők legjobb Swamp Thing írójának, az én személyes kedvencem azonban Nancy A. Collins. A horror regényeiről ismert szerző csak ritkán vállalkozott képregények írására. Első és egyben leghosszabb kirándulása éppen ehhez a címhez fűződik, pályája elején, 1991 és 1993 között közel harminc epizódot írt a sorozatból.

A Collins-féle Swamp Thing különlegessége, hogy a mocsári lény magánélete és családja (felesége, Abby és kislányuk, Tefé) kerül a középpontba, és minden korábbi írónál mélyebben merül el Louisiana cajun kultúrájában és hiedelmeiben. Melegen ajánlom az egészet (Swamp Thing volume 2, 110-138).

Témánk szempontjából a 112-113-as számok érdekesek (rajzolójuk Tom Yeates, a címlapokat John Higgins festette). Választásra készülnek az államban, és mind a jelenlegi kormányzó, mind kihívója csak a megszokott lózungokat képes hangoztatni. Ekkor egy radikális zöld csoportnak az az ötlete támad, hogy a mocsári lényt nevezze meg jelöltjeként – azzal az apró hibával, hogy erről meg sem kérdezik az érintettet, és már nyomtatják is a plakátokat.

swampthing112_ex1.jpg

swampthing112_ex2.jpg

Swamp Thing először nem is hajlandó komolyan venni a dolgot, de miután kiderül, hogy az aktuális helyzettel elégedetlenkedők tömegesen állnának mellé, sajtótájékoztatót tart, amelyen teljesen egyértelművé teszi, hogy nem tekinti magát jelöltnek, és még ha meg is választanák, nem lenne hajlandó elfogadni a megbízást.

A tévében sugárzott interjú szinte szóról szóra megegyezik Sherman tábornok az 1884-es elnökválasztási kampány előtt tett nyilatkozatának a szövegével („I will not accept if nominated and will not serve if elected”).

swampthing113_ex1.jpg

Az amerikai politikában „shermani fogadalomként” ismert fordulatot azóta többen is alkalmazták, köztük Johnson elnök, amikor kijelentette, hogy nem hajlandó indulni egy második mandátumért 1968-ban.

A békés mocsári lény és Sherman között más párhuzamot aligha lehet találni, hiszen a tábornok az amerikai polgárháború idején a déliek kiéheztetésére irányuló „felperzselt föld” taktika alkalmazásáról híresült el.

Mindkét epizód címe ismert politikai témájú  könyvekre utal. Az All the Swamp King's Men Robert Penn Warren 1946-os, egy cinikus populista politikusról szóló regényére (amelynek a hősét egy louisianai kormányzóról, Huey Longról mintázta). Érdekesség, hogy a könyv magyarul Repül a nehéz kő címen jelent meg, a fordító ugyanis igen helyesen felismerte, hogy a Humpty Dumpty mondókából vett „all the king’s men” a magyar olvasónak nem jelent semmit. A könyv alapján készült filmeket ennek ellenére A király összes embere címen vetítették nálunk. A Fear and Loathing on the Bayou Trail pedig Hunter S. Thompson Fear and Loathing on the Campaign Trail című, az 1972-es elnökválasztás idején írt cikkgyűjteményét idézi, amely pedig az egy évvel korábban keletkezett Fear and Loathing in Las Vegas című regényének a címét hasznosítja újra. (Ez a regény bő húsz évvel később magyarul is megjelent Félelem és reszketés Las Vegasban címmel, ami egy kicsit félrevezető, hiszen a „loathing” nem reszketést, hanem utálatot, gyűlölködést jelent.)

süti beállítások módosítása