Rob the Rover, illetve Áller Károly Józsi bácsija
2011. június 01. írta: Bayer Antal

Rob the Rover, illetve Áller Károly Józsi bácsija

A régi magyar képregények gyűjtésével komolyan foglalkozók elég hamar találkoznak azzal a dilemmával, hogy megpróbálkozzanak-e az Áller Képes Családi Lapja valamennyi számának az összeszedésével. Elvégre ebben az 1924 és 1927 között megjelent képes hetilapban voltak olvashatók először rendszeresen, nagyobb mennyiségben és hosszabb időn át képregények Magyarországon. Kertész Sándor képregénykutatói munkássága nyomán már elég régóta sejthettük, hogy ezeknek nem magyarok voltak a szerzői, hanem átvételekről van szó. De hogy pontosan mikről, annak a felderítése még előttünk áll. A kihívás nem könnyű, ugyanis az átvételek minden bizonnyal maguk is átvételek voltak. Azért egyet már sikerült megtalálni.

 

A történet 1877-ben kezdődött, amikor Carl Aller megalapította Dániában az Illustreret Familie Journal című lapot. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, így 1879-ben létrejött a svéd nyelvű Allers Familj-Journal, majd 1897-ben a hasonló nevű norvég változat is. A lap számos képes rovata között szerepeltek korai (képaláírásos) képregények is, amelyeket 1915-től kezdve főleg angol gyereklapokból vettek át. Az 1920-as években futó sorozatok aztán bekerültek az „Áller Károly” által 1924-ben indított magyar kiadásba is. Ezek között szerepelt a skandináv lap egyik legnépszerűbb sorozata, a Willy på äventyr, magyar címén előbb A déli tenger kalózai között, majd Józsi bácsi és Willy utazása repülőgéppel a világ körül.

A főszereplő eredeti neve azonban nem Willy volt, hanem Rob the Rover, és az 1904-1940 között létezett Puck című magazinban bukkant fel először, 1920-ban, a lap 825. számában. Alkotója az 1892-ben született Walter Booth volt, aki már 18 éves kora óta készített képregényeket különböző lapokba. Az első képsorban a tengeren hánykódó ifjú Robra rátalál egy Daniel True nevű halász.

Rob nem emlékszik sem a szüleire, sem arra, hogy honnan került a tengerre, ám az öreg Dan befogadja és innentől kezdve számos kalandot élnek át együtt.

Az Aller-féle skandináv lapok 1923-tól közölték Willy néven (Danből pedig Anders lett), s hőseink a korszellemnek megfelelően hamarosan a tengerről a levegőbe tették át kalandjaik színterét. Az Áller Képes Családi Lapjának 9. számában indult a magyar verzió. Willy megőrizte (dán) nevét, ám Anders bácsiból Józsi lett...

Bár a magyar Állernek 1927-ben vége szakadt, Rob/Willy kalandjai még sokáig folytatódtak. Csak a Puck-ban több mint ezer oldal jelent meg belőle 1940-ig, amikor is az angol magazinnak papírhiány miatt le kellett állnia, és innentől kezdve Rob, the Rover sosem tért vissza.

Nem úgy skandináv alteregója, Willy. Bár az eredeti az Allersben is befejeződött (a csúszás miatt egy évvel később), nemsokára egy dán rajzoló, Harry Nielsen folytatta a kalandokat. Sőt, a figura népszerűsége oly mértéket öltött, hogy egészen 1977-ig létezett Willy-képregény Dániában és Svédországban.

Az öreg Aller pedig igazán maradandót alkotott, hiszen az Carl Allers Etablissement A/S ma Skandinávia egyik legnagyobb médiacsoportja. Bár az Illustreret Familie Journal a mai napig létezik, sajnos, úgy hírlik, az archívum nagy részét néhány évvel ezelőtt megsemmisítették....

süti beállítások módosítása