Makrancos Lajos
2015. február 08. írta: Bayer Antal

Makrancos Lajos

angryboss.jpgMost, hogy első meglepetésünkben harsányan kiröhögtük magunkat, majd másnap egyre kényszeredettebben kuncogtunk a meglehetősen vegyes színvonalú karikatúrákon és mémeken, ideje elgondolkodni, hogy mit is érdemes eltenni magunknak a Simicska-kirohanásból. Jól mondja Kósa Lajos, aki nem először leplezi le önmagát akaratlanul: ez egy munkahelyi vita. Abban már természetesen nem mond igazat, hogy ehhez a Fidesznek ne lenne semmi közé, hiszen ugyanott dolgozik ő is, mint a másik Lajos, az Orbán Viktor nevével fémjelzett dezinformációgyárban, nemzeti átnevelő intézetben.

De most nem politizálni akarok.

Hanem arra szeretnék emlékeztetni mindenkit, akinek volt már valaha munkahelye, hogy nagy eséllyel találkozott ő is Simicska-féle főnökkel. Egyáltalán nem ismerem az urat, és óvakodnék a személyéről bármit is vélelmezni a vele nem éppen rokonszenvező sajtóorgánumok és közösségi fórumok értesülései alapján, de a pénteki villáminterjúkat olvastam és hallottam, márpedig ezeket bevallottan vállalja. Ezekből a szangvinikus megnyilvánulásokból érzésem szerint nem túlzás arra következtetni, hogy az üvöltöző-jutalmazó típusba tartozik.

Ilyen emberrel, ilyen főnöknek dolgozni garantálja az állandó stresszt és a pocsék közérzetet. Cinikussá teszi az embert, kikezdi a szolidaritásérzékét. Mindenféle mentségeket talál, hogy miért nem áll ki magáért, vagy miért nem hagyja ott azt a helyet, ahol így bánnak vele: máshol sem lenne jobb, másnak még állása sincs, legalább a pénz rendben van, félek a bizonytalanságtól, már csak három évem van a nyugdíjig, ha meghúzom magamat, nem lesz baj, kibírom, kibírom, kibírom.

Első munkahelyemen – 35 évvel ezelőtt – közvetlen főnökünket az ő főnöke a jelenlétünkben teremtette le minősíthetetlen szavakkal. Aztán amikor lehiggadt, behívta magához, és azt mondta neki, kárpótlásul írjon ki magának egy kis prémiumot. Hamar megtudtam, hogy ez nem egyedi eset, itt így működnek a dolgok. Csak pár hónapig maradtam ennél a vállalatnál, a főnököm még évekig. Az ő főnöke pedig még ma is főnök. Gondolom, most is van kit ugráltatnia.

süti beállítások módosítása