Ringo Starr: Back off Boogaloo
2012. április 05. írta: Bayer Antal

Ringo Starr: Back off Boogaloo

Ringo_BackOffBoogaloo.jpgAztán meg van az úgy, hogy egy dal látszólag nem igazán szól semmiről, és ez nem is különösebben izgatja az embert. Így voltam Ringo Starr Back off Boogaloo című számával is – a keletkezése óta elmúlt 40 évben egyetlen egyszer sem gondolkodtam el rajta, sőt, nem is figyeltem oda soha a szövegére. A minap hallottam a rádióban, és most valahogy eszembe jutott, hogy mi is ez, meghallgattam rendesen, aztán meg utánajártam, hátha van itt valami, ami nekem nem tűnik fel, vagy csak bennfenteseknek érthető. Nos, bár van rejtett értelmezés, úgy tűnik, ezt csak belemagyarázzák – legalábbis a szerző szerint.

Ez volt Ringo második kislemeze, mondhatni slágere, ezzel jutott fel a legmagasabbra a toplistákon (Amerikában a kilencedik, odahaza a második helyig). Ringo szólókarrierje meglepően jól indult, igaz, ő volt az egyetlen a négy Beatles-tag közül, aki csak kellemes meglepetéseket okozhatott. És persze vele senki sem veszett össze, aminek köszönhetően mindig kapott egy kis segítséget a barátaitól, leginkább a lemez producereként közreműködő George Harrisontól.

A kislemez címlapján ugyanúgy Frankenstein szörnye látható, mint a promóciós filmben (akkor még nem hívták „videoklipnek” az ilyesmit). Ha akarjuk, illik a figurához a dalszöveg, a „boogaloo”-ról valami ijesztő jut az ember eszébe (pl. boogie man, gyakoribb helyesírással bogie man, avagy mumusféleség), a „meathead” nagyjából az izomagynak felel meg, a regényben hullákból szerkeszti össze a szörnyet doktor Frankenstein, tehát azok az utalások is stimmelnek, mint ahogy a „szedd össze magadat” is. Bár a rém lába csak ritkán villan be, de mintha tényleg „tapétacipő” lenne rajta, ami nagy divat volt a hetvenes években, a szeméhez passzoló zoknira azonban nem mernék megesküdni.

Back off boogaloo
I said, back off boogaloo
I said, back off boogaloo, boo

Back of boogaloo
What do you think i'm gonna do?
I got a flash right from the start

Wake up, meathead
Don't pretend that you are dead
Get yourself up off the cart

Get yourself together now
And give me something tasty
Everything you try to do
You know it sure sounds wasted

You think you're a groove
Standing there in your wallpaper shoes
And your socks that match your eyes

Aztán jön a sorok közötti olvasás. A Beatles felbomlása nem volt mentes az adok-kapoktól, főleg John és Paul között voltak pengeváltások (Lennon How do you sleep? című számában különösen durva beszólások hallhatók). Mivel John, George és Ringo egymás lemezein rendszeresen játszottak, Paul pedig első albumát egyedül készítette el, kialakult egy olyan nézet, hogy csakis Paul lehetett az összeférhetetlen. Ezen olvasat szerint Ringo rendszeresen szólította Pault „Boogaloo”-nak, és különösen a „ne tégy úgy, mintha meghaltál volna” sort tartják leleplezőnek, hisz sokáig élt az a városi legenda, amely szerint Paul McCartney már évekkel korábban meghalt, csak a többiek ezt nem akarják beismerni. Tehát ezek szerint a Back off Boogaloo Paulnak szólna, és arra kérné benne Ringo, hogy hagyja már abba a többiek piszkálását.

Csakhogy Ringo maga ezt mindig is marhaságnak nevezte, és semmi bizonyíték nincs arra, hogy valaha is szólította volna „Boogaloo”-nak Pault. Ringo verziója ezzel szemben úgy szól, hogy egy haverjával, a szintén zenész Marc Bolannal (T. Rex) ökörködtek egy este, és Bolan folyton ezt a „boogaloo” szöveget nyomatta, feltehetően egyszerűen a „boogie” szóból származtatott rögtönzésként. A buli után Ringo nem tudott rendesen aludni, és félálomban írta meg a számot. Most mondjuk azt, hogy olyan is?

süti beállítások módosítása