R. E. M.: Losing my religion
2011. szeptember 26. írta: Bayer Antal

R. E. M.: Losing my religion

Az R. E.M. bejelentette, hogy a zenekar felbomlik, nem folytatják együtt. Sokan sajnálják, sokak szerint már rég meg kellett volna történnie, sokan pedig nem értik, miért hír egy általuk teljesen ismeretlen banda megszűnése. Különleges pályát futott be az R. E. M., amelyben komoly szerepet játszottak remekül filmezett zenés videóik, nem kis mértékben járulva hozzá ahhoz, hogy az együttes sikere meghaladta a kultikus státuszt és részévé vált a tömegkultúrának, ahol egyébként nem sok keresnivalója lett volna. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az MTV nélkül tizedannyian sem hallottak volna erről a kiváló társaságról, és fel sem merülne a kérdés, hogy mennyire volt fontos zenekar, miben állt a fontossága és meddig voltak tekinthetők relevánsnak.

Mindezek a kérdések egy periférián mozgó együttes esetében legfeljebb sörözés közben képezik vita tárgyát, ám a világhírig jutott R. E. M.-ről úgyszólván mindenkinek van véleménye. Ennek a világhírnek pedig a legfőbb oka 1991 egyik legsikeresebb dala, a Losing my religion és a hozzá kapcsolódó, sokat sugalló jelképekben gazdag zenés videó – amelynek gyakorlatilag semmi köze a dal szövegéhez, sőt, a videó adja az alapját annak az elterjedt tévhitnek, miszerint valamilyen módon a vallásról szólna.

A valódi jelentésért nem kell messzire menni, Michael Stipe énekes több interjúban is elmondta. A „Losing my religion” kifejezést a déli államokban használják, nagyjából annyit jelent, hogy „én ezzel már nem tudok mit kezdeni”. A dal témája pedig egy viszonzatlan szerelem: a narrátor lesi a jeleket, hátha sikerül elérni, hogy a másik felfigyeljen rá, megadja neki az esélyt. Tanácstalan, nem tudja, mennyit beszéljen, attól tart, hogy túl sokat vagy túl keveset mond, próbálja követni a másik rezdüléseit, figyeli, hátha az nevet vagy tesz egy gesztust, egy utalást. Szép, személyes lírai dal.

Life is bigger
It's bigger than you
And you are not me
The lengths that I will go to
The distance in your eyes
Oh no I've said too much
I set it up

That's me in the corner
That's me in the spotlight
Losing my religion
Trying to keep up with you
And I don't know if I can do it
Oh no I've said too much
I haven't said enough

I thought that I heard you laughing
I thought that I heard you sing
I think I thought I saw you try

Every whisper
Of every waking hour
I'm choosing my confessions
Trying to keep an eye on you
Like a hurt lost and blinded fool
Oh no I've said too much
I set it up

Consider this
The hint of the century
Consider this
The slip that brought me
To my knees failed
What if all these fantasies
Come flailing around
Now I've said too much

I thought that I heard you laughing
I thought that I heard you sing
I think I thought I saw you try

But that was just a dream
That was just a dream

süti beállítások módosítása