Creedence Clearwater Revival: Bad moon rising
2011. szeptember 06. írta: Bayer Antal

Creedence Clearwater Revival: Bad moon rising

Néha annyira evidens, hogy annak a jó kis vidám dalnak, aminek a hallatán legszívesebben táncra perdülne a lábunk, egészen biztosan valami harsány optimizmusra sarkalló szövege van. Oda se figyelünk rá igazán, pedig nem nehéz megérteni, már azon vesszük észre magunkat, hogy belemászott a fülünkbe – és aztán amikor saját magunktól halljuk, egyszerre csak leesik a tantusz: de hiszen itt valami katasztrofálisan szörnyű dolog a téma. Kiváló példa erre a Creedence Clearwater Revival 1969-ben megjelent hatalmas sikere, a Bad Moon Rising.

I see the bad moon a-rising
I see trouble on the way
I see earthquakes and lightning
I see bad times today

Látom, rossz hold kel fel, baj érkezik, földrengés és villámlás, rossz idők jönnek.

Don't go around tonight
For it's bound to take your life
There's a bad moon on the rise

Ne járkálj kint ma este, mert elragadhatja az életedet, rossz hold kel fel.

I hear hurricanes a-blowing
I know the end is coming soon
I fear rivers overflowing
I hear the voice of rage and ruin

Hallom a hurrikánt, tudom, közel a vég, félek, hogy mindent elárasztanak a folyók, hallom a harag és a pusztítás hangját.

Hope you got your things together
Hope you are quite prepared to die
Looks like we're in for nasty weather
One eye is taken for an eye

Remélem, összepakoltad a holmidat és készen állsz a halálra, úgy néz ki, gonosz egy idő lesz, a szemet  szemért ideje.

John Fogerty a dalt a The Devil and Daniel Webster című, 1941-ben készült horrorfilm megnézése után írta. A filmben egy farmer alkut köt az ördöggel: a lelkéért cserében hét éven át szerencsében és bőségben lesz része. Ezután a környéket hatalmas jégvihar sújtja, és egyedül a farmer termését kíméli meg, így könnyen felvásárolhatja a szomszédok földjeit. Amikor azonban közeledik a hetedik év vége, a farmer ki szeretne hátrálni az alkuból, és felbérel egy kiváló ügyvédet (ez Daniel Webster), akinek végül is sikerül is egy trükkel elérnie, hogy a farmer lelke megmeneküljön (a részletek itt nem érdekesek, a leírás a wikipédián megtalálható. A lényeg csak az, hogy Fogertyt főleg a forgószél látványa fogta meg, a dal egy jól megérdemelt, a természet által kirótt büntetésről szól. Nem vidám, nem optimista.

Szabad értelmezések bőven léteznek. Egyesek az eljövendő apokalipszist Richard Nixon elnökségével azonosították, mások szerint a vietnami háború egyre kilátástalanabbá válására utal. Az mindenesetre tény, hogy a Vietnamban harcoló amerikai katonák egyik nagy kedvence volt a dal. Vannak, akik szerint a vörös holdat nevezik „rossznak”, ebből megint csak a kommunisták elleni küzdelemre lehet asszociálni. Annyi biztos: egyszerű szövegeknek a legkönnyebb bonyolult értelmet tulajdonítani. Ha pedig valakinek az a magyar dalsor ugrik be erről a számról, hogy „rossz hold kelt fel”, aligha hinném, hogy a véletlen műve lenne.

süti beállítások módosítása