Tom Petty: I Won't Back Down
2015. február 09. írta: Bayer Antal

Tom Petty: I Won't Back Down

tompetty_iwontbackdown.jpgOlvasom, hogy egy Sam Smith nevű brit énekes nyerte a legjobb dal Grammy-díját. Bár az elismerés kiírásában nincs olyan kitétel, amely megkívánná az eredetiséget, nekem azért kicsit furcsa, hogy egy olyan szám nyert, amely szerzőségi vitára adott okot. Ráadásul a refrén hasonlósága egyértelmű, még ha a hivatalos közleményben, amelyben az előadó bejelentette a peren kívül megegyezést (a jogdíj 12,5 százalékát ajánlotta fel az „idézet” szerzőinek), fontosnak tartják is kiemelni, hogy merő véletlenről van szó.

Hát, nem tudom. Nekem azonnal feltűnt, és furcsállom, hogy a szakmában dolgozóknak nem. Hiszen Tom Petty nem éppen ismeretlen szerző, és ez a szám 1989-ben egy ideig az amerikai slágerlistát is vezette Rock kategóriában. Igaz, Smithnek magának van némi mentsége: ő csak 1992-ben született…

Ráadásul a dalt más okokból is sokszor lehetett hallani egy időben. George W. Bush 2000-es elnökválasztási kampányában felhasználta a „Nem hátrálok meg” erős üzenetét, de le kellett állítania a hirdetéseket, mert Petty sérelmezte, hogy egy republikánus jelölthöz kössék az egyik dalát. Nem magával a politikával volt baja: később egy demokrata szenátorjelöltnek, majd pár évvel ezelőtt Hillary Clintonnak is megadta az engedélyt. A Wikipédia szerint azóta is előszeretettel játsszák el a dalt amerikai kampányrendezvényeken, főként demokraták, de néha republikánusok is – úgy látszik, lankad az éberség.

A dalnak eredetileg nincs konkrét politikai üzenete, az elszántság deklarálása bármely élethelyzetre alkalmazható. A klip pedig azért is érdekes, mert nem sokan mondhatják el maguktól, hogy – a társszerző Jeff Lynne mellett – két egykori Beatles-tag is kíséri őket.

Well, I won't back down
No, I won't back down
You can stand me up at the gates of hell
But I won't back down

Nem hátrálok meg, még ha a halál kapujánál hagysz is magamra, én nem hátrálok meg.

No, I'll stand my ground
Won't be turned around
And I'll keep this world
From draggin' me down
Gonna stand my ground
And I won't back down

Nem, én kitartok, nem hagyom, hogy visszaküldjenek, és nem engedem, hogy ez a világ lehúzzon magával. Kiállok magamért, és nem hátrálok meg.

Hey baby, there ain't no easy way out
Hey, I will stand my ground
And I won't back down

Hé bébi, nincs könnyű kiút, kiállok magamért, nem hátrálok meg.

Well, I know what's right
I got just one life
In a world that keeps on pushin' me around
But I'll stand my ground
And I won't back down

Nos én tudom, mi a helyes. Egyetlen életem van ebben a világban, amely állandóan durván bánik velem. De én kiállok magamért, és nem hátrálok meg.

süti beállítások módosítása