Ramones: We Want the Airwaves
2014. szeptember 03. írta: Bayer Antal

Ramones: We Want the Airwaves

Ramones_PleasantDreams.jpgIgazság szerint ez a szám inkább csak ürügy arra, hogy egy lemezborítóról beszéljünk. De azért önmagában is érdekes. A Ramones megalakításában a tagok visszaemlékezései szerint meghatározó szerepet játszott, hogy utálták a rádióban játszott zenéket. Két számot is írtak ebben a témában: az első a Do You Remember Rock ’n’ Roll Radio volt 1980-ból, a második pedig ez, a We Want the Airwaves az 1981-es Pleasant Dreams című nagylemezről.

 

Ha ismerjük a hátteret, már nem különösebben nehéz megfejteni a szöveg jelentését: a zenekar azt követeli, hogy a rádiók játsszák a számaikat, méghozzá „normális” időben, amikor jó sokan hallják, különben meghal a rock and roll, ők meg inkább szétverik a rádiókészüléküket.

9 to 5 and 5 to 9
Ain't gonna take it
It's our time
We want the world
and we want it now
We're gonna take it anyhow

We want the airwaves
We want the airwaves
We want the airwaves, baby
If rock is gonna stay alive

Oh yeah, well all right
Let's rock tonight
All night

Where's your guts
And will to survive
And don't you wanna
Keep rock n' roll music alive

Mr. Programmer
I got my hammer
and I'm gonna
Smash my
Smash my
Radio

És akkor most beszéljünk a borítóról, ahogy ígértem, elég sajátos a története.

A lemezen nincs ugyan feltüntetve, de idővel kiderült, hogy az eredeti rajz egy Guy Juke nevű illusztrátor munkája. Az 1951-ben született Juke először 1975-ben hívta fel magára a figyelmet underground képregények készítőjeként. Az Austin Stone című comix magazin mindkét számába írt és rajzolt képregényt, a másodiknak a címlapja is az ő nevéhez fűződik. Később eltávolodott a képregényektől, és vegyes illusztrációs munkákból élt.

Juke_AustinStone2.jpg

Juke_Ramones_original.jpgAhogy egy 2002-es visszaemlékezésében beszámol róla, egyszer csak kapott egy telefonhívást a Ramones menedzserétől, amelyben az illető zavartan elnézést kér tőle, amiért „véletlenül” felhasználták az egyik munkáját az együttes nemrég megjelent Pleasant Dreams című albumához. Mi több, a borítóterv egy komoly díjat is nyert már. Miután beszélt az ügyvédjével, Juke úgy döntött, hogy elfogadja a menedzser által felajánlott 250 dolláros „bánatpénzt”, átveszi a díjat, és nem perel. A menedzser szerint a borítótervezéssel megbízott ügynökség volt a vétkes.

Nem sokkal ezután újabb telefont kapott Juke, ezúttal az érintett ügynökség vezetőjétől, a történetesen budapesti születésű, de 8 éves korától New Yorkban élő Tibor Kálmántól. Kálmán határozottan állította, hogy a menedzser kényszerítette az eltulajdonításra. Tőle egy üveg konyakot kapott Juke bocsánatkérés gyanánt. Kálmán 1999-ben rákban elhunyt, a Ramones tagjai sem élnek már, így a teljes igazság valószínűleg már sosem fog kiderülni. Mindenesetre a ma is aktív Juke honlapján az eredeti kép már „Ramones” nével tölthető le.

Juke_DireStraits_poster.jpgÉrdekesség még, hogy a figurát Juke 1980-ban egy Dire Straits-koncert plakátján is felhasználta.

süti beállítások módosítása