Artúr, Dargayék angyala
2011. május 26. írta: Bayer Antal

Artúr, Dargayék angyala

Az előző bejegyzés végén még azt írtam, hogy a Frankel-féle megrendelésre a Pannóniánál készült rajzfilmnek nyoma veszett, talán be sem mutatták. Ám most megtudtam (köszönet Kósa Pálnak), hogy legalább egy helyen igenis játszották, sőt, nosztalgiával emlékeznek rá – méghozzá a volt NDK-ban, Arthur der Engel címen.

Kérdés, hogy mennyire emlékeznek jól. Több helyen (így a német Wikipédián is) az áll, hogy magyar rajzfilmsorozat, amit Dargay Attila tervezett 1959-ben, és bemutattak Amerikában is. Az NDK tévében fekete-fehérben vetítették, a tengerentúlon színesben, és most létezik már német nyelvű színes verzió is, amit még DVD-n is meg lehet vásárolni.

Kérdés, hogy mennyire emlékeznek jól. Több helyen (így a német wikipédián is) az áll, hogy magyar rajzfilmsorozat, amit Dargay Attila tervezett 1959-ben, és bemutattak Amerikában is. Az NDK tévében fekete-fehérben vetítették, a tengerentúlon színesben, és most létezik már német nyelvű színes verzió is, amit még DVD-n is meg lehet vásárolni.

Ezek fent is vannak a YouTube-on, ám többnyire a bevezető dal és a stáblista nélkül, ami nehezíti a nyomozást. A 12 epizód közül 4-ből szerencsére találtam olyat, amin olvasható a közreműködők neve, sőt, az eredeti angol cím is. Nem tudom, hogy a sorszámnak van-e köze a valódi sorrendhez (valószínűleg nincs), mindenesetre jobb híján ezt fogom használni.

Amiben egységesek: a karaktereket és a történeteket Art Paul és Gig Friedman tervezte, a filmeket Jack Glenn rendezte és Bernice Trefman tervezte, a producer pedig mindig J. Jay Frankel, a terjesztő az MJP Enterprises.

9. rész: Arthur the Angel meets Hardluck Harry (németül: Von Pech verfolgt)
Storyboard: Sheldon Moldoff
Animációs rendező: Dargai Attila (igen, i-vel)
Zene: Gyulai Gaál János
Associate producer: Howard Singer
Copyright dátuma: 1962

10. rész: Arthur the Angel and Frankenstein’s monster
Storyboard: Jack Glenn Inc.
Animációs rendező: Szabó Szabolcs
Zene: Kincses József
Associate producer: Stanley Borden
Copyright dátuma: 1961

11. rész: Arthur the Angel and the pirates
Storyboard: Jack Glenn Inc.
Animációs rendező: Dargay Attila (itt helyesen, y-nal)
Zene: Ilosvai Gusztáv és Kincses József
Associate producer: Stanley Borden
Copyright dátuma: 1961

12. rész: Lost in the snow
Storyboard: Jack Glenn Inc.
Animációs rendező: Cseh András
Zene: Kincses József
Associate producer: Stanley Borden
Copyright dátuma: 1961

Bár látszólag sokkal okosabbak lettünk, valójában újabb kérdések fogalmazódnak meg. Angol nyelvű site-okon ugyanis semmilyen infó nem létezik a sorozatról, sőt, a közreműködők nagy részéről is csak minimális. Jack Glenn-nek valóban volt filmstúdiója 1953-tól kezdve, de többnyire reklám- és oktatófilmeket készítettek, konkrétan animációról nem esik szó a talált leírásokban. A Jack Glenn Inc. művészeti vezetője pedig valóban Berenice Trefman volt. De az imdb számára ismeretlenek, pedig az egy igen nagy adatbázis. Stanley Bordenről sem sikerült kideríteni semmit, Howard Singerről viszont annyit igen, hogy Frankel társa volt a filmes és zenei vállalkozásaiban. Art Paulból egy grafikust találtam, aki a Playboy-nak dolgozott (nem valószínű, hogy azonos, de nem is kizárt), Gig Friedmanról pedig úgyszólvan semmit sem tud az internet. Már-már azt hinné az ember, hogy strómanként szerepeltek az illetők a stáblistán – és ezt némileg alá is támasztja az egyetlen világhírű név, Sheldon Moldoffé. Moldoff a DC Comics egyik legismertebb rajzolója és szerkesztője volt, de idővel kiderült róla, hogy sok munkát mások nevén végzett el (például rengeteg Batman-t rajzolt Bob Kane helyett). Innen már nem is olyan nagy ugrás azt képzelni, hogy fordítva is történhetett a dolog néhány esetben, és az Arthurhoz csak a nevét adta.

Akárhogy is volt, az NDK-ban az 1960-as évek elején nem akartak amerikai neveket látni a tévében: a náluk eredetileg vetített fekete-fehér verzió bevezetőjében név egy darab sincs, csak annyi, hogy „Trickfilmserie aus Ungarn”.

A nosztalgia azonban igen erős motiváció. 2001-ben 9 epizódot adtak ki videón és DVD-n Németországban, majd 2003-ban további hármat, ami állítólag korábban nem is volt látható németül. 2004 óta egyetlen DVD-n kapható a teljes sorozat. Artúr, az angyal német földön még mindig népszerű, a merchandising is felfedezte magának.

Itthon meg alig tudunk róla valamit, az amerikai megrendelő pedig ki tudja, hogy valaha is bemutatta-e odaát... Persze, azok alapján, amik eddig kiderültek Frankelről, már nem is nagyon csodálkozunk semmin.

süti beállítások módosítása