Dorothy Parker vers
2011. május 04. írta: Bayer Antal

Dorothy Parker vers

A pár hete megjelent Hush szíve című Batman-képregényben számos idézet fordult elő, főleg Arisztotelésztől. A legtöbbet megtaláltam, néhányhoz új fordítást készítettem. A kötet legvégén egyetlen idézet erejéig Macskanő is átveszi Hush szokását, ám ő a modernebb költőket részesíti előnyben. Keresgéltem, de nem találtam nyomát, hogy valaha is lefordították volna Dorothy Parker Rhyme against living című négysorosát, így hát megpróbálkoztam a magyarításával, ez került be a kötetbe.

If wild my breast and sore my pride,
I bask in dreams of suicide.
If cool my heart and high my head,
I think "How lucky are the dead".

Ha keblem lüktet s fáj a lét,
Öngyilkosság álma kísért.
Ha szívem hűvösen hallgat,
Boldognak vélem a holtat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.05.04. 18:21:11

Szerintem ez mindig a legszebb és legerőtpróbálóbb feladat egy fordításban. Amikor a műnél "nemesebb", klasszikusabb, veretesebb idézet van, aminek nincs magyar változata. Én ilyenkor mindig azt érzem, hogy nem erre vállalkoztam, hanem valami sokkal "próbaibbra." (Ráadásul én semmiféle bölcsész iskolázottsággal nem rendelkezem, úgyhogy ilyenkor mindig illetéktelennek érzem magam. Mintha odalöknének a műtőben a beteg fölé, hogy mentsem meg az életét.)

lonesloane 2011.05.06. 11:03:41

Kellemes, melankólikus kis négysoros, sajnos nem tudok sokat a költőnőről, beismerem... A képregény sem okozott csalódást, ez végre alaposan meg volt írva, Dini tudta, mit akar és kézben tartotta a szálakat. A rajzoktól most sem dobtam egy hátast, bár Nguyen önamagához mérten próbálkozott, de igazándiből a Macskanő kerek popsiján és néhány kifejező gyermeki grimaszon kívűl nem tudott sok mindent felmutatni... A volág tele félelemetesen tehetséges, állástalan grafikusokkal, nem értem a Dc miért alkalmaz ennyi közepes, vagy teljesen tehetségtelen alakot.. (Persze ez áll a Marvel-re is, a nemrég magyarul is publikált The Other a rajzai miatt (is) rémálom volt.)