A magyar képregénypiac rövid története üzleti modellek szerint
2018. november 21. írta: Bayer Antal

A magyar képregénypiac rövid története üzleti modellek szerint

A cikk átköltözött a Képregényblogra.

ujidok_1916_25_muhlbeck.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ficus Cucis 2018.11.22. 09:00:43

Nem érinti szorosan a témát, de engem a külföldre fizetendő jogdíjak összege/nagyságrendje érdekelne mondjuk egy francia/belga, nem szuperhős képregény esetében:
Mennyit kérne a Glénat, a Dargaud meg a többi, ha valaki odamenne hozzájuk azzal, hogy mondjuk kiadna Magyarországon egy U-Boot-ot vagy egy Wonderball-t? Kötetenként vagy egyben kérnék? Eladott példányszám után számolnák vagy előre megegyezett összegben?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2018.11.22. 09:18:17

@Ficus Cucis: Képregények esetében kétféle díjat kell fizetni:
a) Jogdíj. Ez általában a borítóár 7-12 százaléka, jellemzően inkább 8. Ezt az eladott példányszám után számolják, DE van egy előre fizetendő és vissza nem térítendő úgynevezett minimum garancia, aminek a mértékében meg kell egyezni. Hogy mit tud elfogadni a jogtulajdonos, erősen függ a példányszámtól.
Aztán pedig a szerződésben megadott időszakonként kell elszámolni. Amíg az előleg fedezi a százalékos jogdíjat, nem kell pluszban fizetni. Miután meghaladta a százalékos jogdíj az előleget, akkor már igen. Fontos még tudni, hogy egy ilyen kiadói szerződés nem "örök időkre" szól, hanem egy megadott időtartamra, ha az lejár, jön egy végelszámolás.
b) Repró anyag. Ezt oldalanként számolják, és előre kell kifizetni. Itt nagyon eltérő összegeket tapasztaltam, 5-10 euró lehet oldalanként.

Pár praktikus tanács:
- Mindenképpen kérj előre nyomdai árajánlatot, hogy lásd, mekkora költséggel kell számolnod. Azt is figyelembe kell venni, hogy kis példányszámnál magasabb a fajlagos költség, vagyis többe kerül egy példány, mint magasabb példányszámnál. Ez különösen színes köteteknél tud súlyos összeget jelenteni. (Érdemes legalább két nyomdától kérni ajánlatot.) Ha még sosem csináltál ilyet, el kell menni személyesen a nyomdákhoz, megmutatni, hogy néz ki az eredeti kötet, a nyomdász fogja tudni, mik a paraméterei, és esetleg tud javasolni kedvezőbb kivitelezési variációkat.
- Az adott kiadó (Glénat, Dargaud, stb.) Foreign Rights oldalán vagy katalógusában fel szokták tüntetni, hogy mely országokba vannak már eladva a jogok. Ebből egyrészt kiderül, hogy eladták-e már másnak Magyarországra, másrészt ha azt látod, hogy sok helyre eladták már, akkor az azt jelzi, hogy inkább számíthat sikerre a kötet nálunk is, mintha még sehová...

Ficus Cucis 2018.11.22. 12:05:27

@Bayer Antal: Köszi a választ, de én csak egy "tőke" nélküli olvasó lennék, aki szívesen olvasna klasszikus stílusú, európai akció és/vagy thrillereket magyarul, és gondoltam megkérdezem, hogy nem ilyen anyagi jellegű kérdések miatt nem jelennek-e meg itthon efféle munkák? Tudva azt, hogy a XIII és Largo W. se szerepelt valami jól (pedig mind 4-4 kötet szuper volt szvsz; 1000 db elment belőlük vajon?), még az is eszembe jutott, hogy valaki akár a Kockás stílusában, mondjuk 75 oldalon havilapként kiadhatna egyszerre 3 címet 24-24-24 oldalon.
Persze, itt kérdés lenne az is, hogy a jogtulaj belemenne-e ilyen "közös ló-projektbe"? Plusz bennem az is felmerül, hogy ebben az esetben, pl. 3 cím esetén a példányszám szerinti jogdíj hogyan kerülne elosztásra a különböző kiadók között. Áááá, bonyolult....

Buchhalter 2018.11.22. 12:05:31

Én most a Szukits kiadóval vagyok elégedett minőségi albumokat adnak ki,bár a határidők nem az erősségeik.Örülök a Kockás újbóli megjelenésének is. A Mozaik magyarországi végleges megszűnést nagyon sajnálom. Szerintem rossz volt a marketing és valószínű a Lapker kiadóval sem tudtak jó feltételeket kötni.

ROTFL Manó 2018.11.22. 12:05:37

@Ficus Cucis: Most, hogy újra megjelenik a Kockás, az tele van franszia képregényekkel. Tán érdeklődhetnél náluk is, hátha van kapcsolatuk.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2018.11.22. 12:10:03

@Ficus Cucis: Értem. Természetesen elsősorban anyagi okokból nem jelenik meg több képregény magyarul. Mint a fenti fejtegetésemből is kiderül valamelyest, csak egy bizonyos eladott példányszám fölött térül meg a kiadó befektetése. (Jogdíj+repró+nyomdaköltség+fordítás+műszaki szerkesztés, ezek együtt elég komoly költségek).
Az újságbeli közlésnek (akár olyan antológia-jellegű lapban, mint a Kockás, akár egy olyan magazinban, amely csak pár oldal képregényt közöl) más a jogdíjvonzata, és mivel ilyesmivel 12 évvel ezelőtt foglalkoztam utoljára, nem tudnék árakat mondani. Ilyenkor minden egyes jogtulajdonossal külön-külön kell megegyezni, és nincs két egyforma eset.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2018.11.22. 12:14:04

A Mozaik egész sokáig bírta, de egyszerűen "elfogytak" az olvasóik, nem tudták már kigazdálkodni az értesüléseim szerint elég magas jogdíjat. De azért még mindig vannak megjelenések, csak előfizetői konstrukcióban, már a 45. kötetnél tartanak:
kepregenydb.hu/kepregenyek/mozaik-digedag-sorozat-1410/

Ami a Lapkert illető, az nem kiadó, hanem terjesztő, és minden kiadóval egyforma feltételekkel kötnek szerződést.