Szóval lenne rá igény
2017. július 24. írta: Bayer Antal

Szóval lenne rá igény

A sorosozó plakátok már megint lehetővé tették/kikényszerítették, hogy hetekig arról beszéljünk, amiről Orbán Viktor szeretné.

Két vélemény kristályosodott ki:

a) A kampány antiszemita.
b) A kampány nem antiszemita.

Sajátos módon mindkét, roppant határozottan képviselt álláspont igaz lehet.

antiszemitarium.jpg

Alina Cala lengyel történész háromféle antiszemitizmust különböztet meg (elsősorban Lengyelországban, de ez könnyen kiterjeszthető Magyarországra is):

Az első a „régi”, vallási (mármint keresztény) alapú antiszemitizmus, amely abból indul ki, hogy „a zsidók ölték meg Krisztus urunkat”. Ebből lettek a középkori pogromok, például.

A második a legmarkánsabban a nácik által hirdetett antiszemitizmus, mely szerint „mindenről a zsidók tehetnek”, a kommunizmust is ők hozták a nyakunkra. (Sőt Hitler fő ideológusa, Rosenberg szerint a kapitalizmust is.)

A harmadik a „modern” antiszemitizmus, amely az összeesküvés-elméletekre épít, lásd cioni bölcsek jegyzőkönyve és hasonlók.

Szerintem tovább egyszerűsíthető a dolog, kétfajtára. A „másiknak” az a sajátossága, hogy valójában nincs szükség hozzá zsidókra. (Részben erre utal Alina Cala is, amikor azt mondja, hogy Lengyelországban annak ellenére erősödött az antiszemitizmus, hogy a II. világháború után a korábbi 30 millió zsidóból 30 ezer maradt).

Ezt a „másik antiszemitizmust” kódolják Fidesz-közeli ideológusok, történészek és közgazdászok „bizonyos körökként”. Akik ugyebár „nem akarnak jót” Magyarországnak.

Ocsmány és veszélyes játék ez. És olyannyira alkalmas a zavarkeltésre, hogy a magyarországi zsidók is csúnyán összevesznek egymással miatta, ahogy elnézem ismerőseim Facebook-posztjait, szóváltásait. Egyesek igazat adnak Benjamin Netanjahunak, amiért meghazudtolta a nagykövetét, mások pont az ellenkezőt vallják.

Különösen undorító a muszlim antiszemitizmus veszedelmének a megidézése. Orbánék ugyebár azt állítják, hogy az „illegális” migránsok elutasításával valójában leginkább az európai zsidóságot védelmezik. Lazán figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az Iszlám nevében zsidók ellen elkövetett merényletek az izraeli-palesztín konfliktushoz kötődnek, márpedig az elmúlt években az ISIS-hez kapcsolódó, arra hivatkozó támadások többségükben általában „a” nyugatot vették célba, nem a zsidókat.

Ebben a magyar miniszterelnök kiváló partnerre talált izraeli kollégájában. De Netanjahu joggal hivatkozhat arra, hogy országa/népe lassan már hetven éve áll háborúban arab szomszédaival, Soros-ellenes állásfoglalása ennek a logikájába illeszkedik.

Mostanában sokszor jut eszembe egy ismerősöm sztorija. Sváb származású apja intéző volt egy nemesi birtokon, a háború után Franciaországba emigrált a család. Amikor az ismerősöm huszonévesen („hatvannyolcasként”) elkezdett „lázadó” nézeteket vallani, apja mélyen a szemébe nézett, és azt mondta neki: „Úgy beszélsz, mint egy zsidó, úgy gondolkodsz, mint egy zsidó. Tehát zsidó vagy.”

A zsidók nélküli antiszemitizmus után következő témának a fasiszták nélküli fasizmus kínálkozik.

 (A nem kifejezetten ehhez a cikkhez készült karikatúráért nagy köszönet ezúttal is Marabunak.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2017.07.25. 09:45:49

Már-már szinte hiánypótló a téma.
Amúgy érdekes hozzáállás: ha nincs antiszemitizmus, akkor csiholni kell!! A mindennapi antiszemétizmust add meg nékünk ma! Kipipálva. Viszlát holnap!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.25. 09:54:57

Természetesen Orbán a hibás az Izrael és Soros közötti konfliktusért is.

Nem pedig Soros aki politikai befolyásait minden országba kivétel nélkül, így Izraelben is kiterjesztené.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 10:06:02

@Ballib cenzúrázók réme 25: Lehet, hogy rövid a cikkem, de ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt, hirtelen felindulásból íródott. Hosszasan gondolkodtam rajta, utánaolvastam, tájékozódtam, ezt szűrtem le, megosztom.
Ezt a kommentet kivételesen befogadom, de csak példaként, hogy milyeneket fogok kimoderálni. Érvelni, vitatkozni szívesen készen állok, konyhakész monomániákat nem kérek ide.

Igen, ezen a blogon előzetes moderálás van. Nem ülök állandóan a gépnél, előre is elnézést kérek, ha nem reagálok mindenre azon nyomban.

Ma Baker 2017.07.25. 10:08:42

Tehát ha bármelyik zsidó származású emberről rosszat mondunk, az antiszemitizmus. Ráadásul minden antiszemitizmusért személyesen Orbán a felelős. Ráadásul ha még a zsidók sem tudják eldönteni, hogy valami egyértelműen antiszemitizmus, akkor meg főleg Orbána felelős.

Ezzel az agyrémmel teljesen envetségessé teszi az egész zsidó közösséget az a szűk kizárólag politikai tőkéért acsarkodó réteg, akiktől általában elviselhetetlenül hangos a ballib média.

legális 2017.07.25. 10:08:45

Már maga a nyitás is érdekes:
"A sorosozó plakátok már megint lehetővé tették/kikényszerítették, hogy hetekig arról beszéljünk, amiről Orbán Viktor szeretné."
Ez igaz, ezért készültek a plakátok, erről szól egy kampány.

"Két vélemény kristályosodott ki:
a) A kampány antiszemita.
b) A kampány nem antiszemita."
Ez az ami tipikus ballib megközelítés, mondhatni Morickás. Mindenről AZ jut eszükbe. Ez a kikristályosodás úgy történt, hogy valamelyik libbant csapat kitalálta, hogy szerinte antiszemita. Majd Izrael mondta, hogy nem az. Miért nem az alapproblémával, jelen esetben Sorossal foglalkoztok? Miért generáltok egy álproblémát helyette?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 10:10:10

@Ma Baker: Az én cikkemben nem ez van. De igen, ez is egy olvasata a jelenségnek, tapasztalom én is.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 10:13:40

@legális: Szerintem meg pont fordított a helyzet, Soros az "álprobléma", az "alapprobléma" pedig a bűnbakképzés.
De a cikkemnek nem ez a lényege, hanem az, hogy az antiszemitizmusnak van egy olyan formája (a "modern" antiszemitizmus), amelyben nem az a lényeg, hogy valóban van-e bármilyen kötődése a zsidósághoz annak, aki ellen irányul.

inteligencs elenzeki 2017.07.25. 10:17:21

Hol merült fel egy szóval is a kormánykörök részéről, hogy a Soros zsidó ?

Egyébként az európai zsidósag nagyobbik része egyetért azzal, hogy európát nem szabad iszlamizálni. Soros ezzel pont ellentétes folyamatokon dolgozik, ez, és az a tény hogy izraelben ugyanezt csinálja, okozta azt, hogy Soros a zsidók körében fekete bárány.
De ennek semmi köze az antiszemitizmushoz.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 10:20:34

@Comte de Gippaud: Dehogy dolgozik ezen Soros. Ezt semmivel nem lehet alátámasztani - csak azzal, amit mások híresztelnek róla. Azzal, hogy kritizálja a jelenlegi izraeli kormányt, koránt sincs egyedül, és messze nem ő kezdte.

A cikkemből is kiolvasható talán (remélem), hogy már nincs olyan, hogy "a" zsidók. Sőt valójában sosem volt. Izraelben is vannak jobboldaliak és baloldaliak, szélsőségesek és mérsékeltek.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 11:35:22

Kedves kommentelők, mint fentebb írtam, nem ülök állandóan a gép előtt, Most átnézem, amik befutottak, és eldöntöm, melyek érdemesek arra, hogy bekerüljenek ide.
Örülnék azonban, ha a nicket használó kommentelők valódi nevükkel hitelesítenék a véleményüket - ahogy én teszem.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 11:54:59

Elolvastam a kommenteket, köszönöm.
Amit érdemlegesnek tartok, mindjárt meg fog jelenni. Érdemleges alatt azt értem, ami ahhoz kapcsolódik, amit írtam.

Nem tisztem "megvédeni" Sorost, de javasolom mindenkinek, hogy olvassa el alaposan, amiket ő maga mond migránsügyben, és ne csak mások interpretálását fogadja el.

De az én írásom továbbra sem erről szól, hanem arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a "modern antiszemitizmus" nem a zsidók ellen irányul, hanem egy gondolkodásmód ellen, amit nagyon sokan hajlamosak leegyszerűsítve "a" zsidóknak tulajdonítani. Márpedig a zsidók (is) nagyon különböző módokon gondolkodnak.

A "lenne rá igény" pedig azon szomorkodik el, hogy nagyon sokan szeretnék, ha konkrétan rá lehetne mutatni, hogy ki az, kik azok, akik tehetnek a világ minden bajáról. Ebben hinni súlyos önbecsapás, és másokat ebben a hitben erősíteni undorító, felelőtlen, átgondolatlan dolog. Pláne közpénzen.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.25. 11:56:12

Csúnyán elbukták a zsidókártyát a ballibek, ez a lényeg.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.07.25. 11:56:23

"Lengyelországban annak ellenére erősödött az antiszemitizmus, hogy a II. világháború után a korábbi 30 millió zsidóból 30 ezer maradt"
MIVAAAAN???

morph on deer 2017.07.25. 11:56:52

Én csak azt nem értem, mi itt a látnivaló?

Orrbán "mindössze" azt teszi, amit orbán tenni szokott: ellentéteket szít minden elképzelhető csoporton belül, legyen az vallási, etnikai vagy politikai, legyen az belföldön, vagy külföldön - azzaz bárhol és bármikor!

Túlzásnak hangzik?
Az egyházi törvény és a kisegyházak?
Az OCÖ és a romák?
A szlovákiai pártok?
A romániai magyarok?
A pedagógusok?
A színházi élet?
Magyarország úgy egészében?
Az EU és Magyarország?
Az EU és a V4?
"Magyarok" és nem "magyarok", keresztények és nem keresztények - a lista végtelen!

Miért pont a zsidóság lenne kivétel?

Sajnos az érintettek mindezt nem, vagy csak késve észlelik, amikor a hatás többnyire visszafordíthatatlan.

Valahogy minden orbáni megnyilvánulásból kitűnik, hogy bölcs vezérünk a futballpályán szocializálódott, és képtelen más aspektusból nézni a világot. Minden két "csapatra" és két "szurkolótáborra" egyszerűsödik nála, mindig mindenkivel "küzdeni" kell és le kell "győzni" mindenáron.

És a "mindenáron" az, amit naponta érzékelünk a végeérhetetlen gyűlölködésben, a pitiáner erőfitogtatásokban és az olyan észellenes "csakazértis" dolgok kényszeres véghezvitelében mint a CEU elleni támadás, vagy a vizes VB eszement pénzköltése, stb.
De ha valaki véletlenül szóvá is tenné, "akkor majd meghosszabítjuk Kisvárdáig.."

Szóval nincs itt semmi látnivaló, nem történt semmi szokatlan!
Orbán csak "orbánkodik", ahogy mindig is. Dehát mi ezt akarjuk, nem?

gigabursch 2017.07.25. 11:56:56

- Bácsi! A maguk falujában van antiszemitizmus?
- Nincs, de igény lenne rá...

Zsidó belügy...

2017.07.25. 11:57:09

A magyarországi zsidók nem Orbán miatt estek egymásnak, ők már egy ideje belső hatalmi harcokat folytatnak. Volt pár botrányos hitközségi vezetőválasztás is...
A Fidesz holdudvarában, ideológusai, politikai marketing csapata soraiban rengeteg zsidó van. Sőt, vezető politikusai közt is. Fónagy, Deutsch stb.

Orbánra sok mindent lehet mondani, de hogy antiszemita lenne, azt nem hiszem.

Jelenleg nem Kelet-Európából menekülni a zsidók tömegesen, hanem Franciaországból, ahol egy olyan antiszemita középkori totalitárius politikai ideológia vetette meg a lábát, amit egy Mohamed nevű fazon alapított.

Az a baj Magyarországon, hogy nincs annyi náci, mint amennyit a balliberálisok igényelnének.

szvsz 2017.07.25. 11:57:14

Elvből sem olvastam el a cikket de már a címre ("Orbánnak sikerült a magyarországi zsidó származásúakat is egymásnak ugrasztania") is tudok reagálni: nem kell ugrasztani, jobban utálják egymást bárki másnál. Ezt a viccet is zsidótól hallottam:
Az öreg Kohn egy szigeten él, egyedül és zsinagógát akar magának. Építtet is rögtön kettőt. Kérdik tőle:
- De hát Kohn bácsi, minek magának két zsinagóga?
- Hát az egyik az ahova járok, a másik meg amibe be nem teszem a lábam.

exterminador 2017.07.25. 11:57:14

@Comte de Gippaud: talán nem a zsidók, hanem Netanjahu köreiben, akinek a politikája egyébként felháborító.
Persze pár éve még a magyar jobboldal köreiben is az volt. Csak azóta pajtás lett, ugye?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 12:02:23

@karandash: Az idézett háromféle antiszemitizmusból kettő nyilván nem illik Orbánra, de a harmadik, "zsidók nélküli" igen, hiszen rendszeresen emlegeti a "Magyarországnak rosszat akaró köröket".

Igaz, hogy Franciaországból mostanában elég sokan vándoroltak ki Izraelbe, maga Izrael is nagyon ösztönzi ezt a mozgalmat. A statisztikák szerint 2015-ben volt a csúcs, most viszont Oroszországból mennek oda legtöbben. Őket követi az Egyesült Államok, majd messze lemaradva Brazília, Anglia, Fehéroroszország és Dél-Afrika. Persze "sokan" csak olyan országból tudnak kivándorolni, amelynek eleve magas a népessége. Szóval ez is relatív.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 12:03:24

@szvsz: A cikknek nem ez a címe, hanem az, hogy "Szóval lenne rá igény". Ha az index kitette valami kiemelt helyre, akkor ők adhattak neki más címet, de ehhez nekem semmi közöm.

zokogjatok 2017.07.25. 12:04:59

"Nem tisztem "megvédeni" Sorost, de javasolom mindenkinek, hogy olvassa el alaposan, amiket ő maga mond migránsügyben"

Itten írja ni a saját kis kezivel:

"In response, I have decided to earmark $500 million for investments that specifically address the needs of migrants, refugees and host communities. "
+
"Although my main concern is to help migrants and refugees arriving in Europe,"

www.georgesoros.com/essays/why-im-investing-500-million-in-migrants/

zokogjatok 2017.07.25. 12:05:04

@Bayer Antal: "Dehogy dolgozik ezen Soros. Ezt semmivel nem lehet alátámasztani - csak azzal, amit mások híresztelnek róla. "

Nem, csak egyrészt pénzzel támogatja, hogy ide tudjanak jönni:
www.cnbc.com/2016/09/20/george-soros-to-invest-500-million-in-help-for-refugees-through-his-open-society-foundations.html

Másrészt az EU-t győzködi, hogy fogadják be:
www.express.co.uk/news/world/616541/European-Union-Migrants-Refugees-George-Soros-Hungary-Viktor-Orban-Europe

ha ez a kettő szerinted nem azt jelenti, hogy "ezen dolgozik", akkor nem tudom mi győzne meg.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 12:08:45

@zokogjatok: Természetesen nem azt jelenti. Azt jelenti, hogy HA már így alakult, AKKOR segít azoknak, akik Európába jönnek. Méghozzá nem illegálisan, hanem az érvényben lévő európai szabályoknak megfelelően. Ez nem egy nagyon lényeges különbség. És már csak azért is fontos, mert pontosan az integrációt támogatja, nem pedig az gettósodást, az iszlamizációt. Vagyis besegít a kormányoknak, abban, amit azok különböző okokból vonakodnak elvégezni.

szvsz 2017.07.25. 12:09:23

@Bayer Antal: igen, azóta elolvastam, csodálkoztam is az indexes címen.

$pi$ 2017.07.25. 12:18:28

"Sajátos módon mindkét, roppant határozottan képviselt álláspont igaz lehet."

Ha kell a formális logika alapszabályát is képesek vagyunk elvetni, egy kijelentés és az ellentéte egyszerre lesz igaz, csak nehogy azt kelljen a végén kihoznunk, hogy egy zsidó olyat mondott, ami nem igaz. Minden, amit ők mondanak igaz, ha kell az ellenkezője is.

Hasonló ez ahhoz, amikor az egyik fideszes ezt mondja, a másik meg azt. Olyankor természetesen mindkettő hamis.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 12:19:46

@$pi$: Látom, nem sikerült eljutni a "három fajta antiszemitizmus"-ig. :)

Úgy lehet igaz mindkét állítás, hogy nem ugyanazt értik ezen a fogalmon.

Proud Mary 2017.07.25. 12:20:40

egyáltalán nem érdekel ez a téma senkit a zsidók közül

zokogjatok 2017.07.25. 12:31:30

@Bayer Antal: "Azt jelenti, hogy HA már így alakult, AKKOR segít azoknak, akik Európába jönnek. "

Ezek a dolgok már csak olyanok, hogy mágikusan így alakulnak. Aztán ha már így alakultak, miért ne segítenénk. Nyilván.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 12:37:10

@zokogjatok: Éppen, hogy nem "mágikusan" alakultak így, hanem nagyon bonyolult, egymásnak is ellentmondó folyamatok eredményeképpen. Aki ezeket leegyszerűsíti, és egyetlen embernek tulajdonítja, elsősorban önmagát csapja be, másodsorban pedig azokat, akik hallgatnak rá. Ez nem is kérdés. A kérdés csak az, hogy az utóbbit mennyire szándékosan teszi, és mennyire számol a következményeivel.

$pi$ 2017.07.25. 12:38:04

@Bayer Antal: "Úgy lehet igaz mindkét állítás, hogy nem ugyanazt értik ezen a fogalmon. "

Természetesen! És ugyanígy lehet mindkettő hamis is. Persze kell némi lelki gyurmázás, mire eljut az ember oda, hogy mindkettőnek igaza van, de megéri!

Mondjuk könnyebb lenne, ha kijelentenénk, hogy nem ugyanazt értjük azon, hogy "igaz állítás" és akkor minden hasonló esetben... ó, várjunk, hiszen ezt mondod, ugye? Hogy nem ugyanazt értjük az alatt, hogy "igaz"?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2017.07.25. 14:05:52

Köszönöm még egyszer az érdemi hozzászólásokat, és sajnálom ismét, hogy néhányan annyira más irányba akarnák rángatni a beszélgetést. Ebben nem leszek partner.

gmihaly621 2017.07.25. 16:08:06

Van egy negyedik fajta antiszemitizmus is, a "galíciánerfrászos", az 1914-ben megszállt Galíciából az orosz pogromok elől a Monarchia belsejébe menekült zsidóké. Benes csahszlovák politikus híres "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot" c. 1915-16-os röpiratában elhencegett azzal, hogy mennyi cseh baka dezertált az oroszokhoz pont a kérdéses időszakban. Ez szöget üthet mások fejébe is. A "galíciánerfrász" menekült- és idegenrendészeti kérdésként az osztrákoknál 1924-ig volt probléma, addigra többségüket visszaköltöztették Galíciába, a lengyelekkel kötött megállapodás értelmében. A mi menekültjeinkről számos ilyen-olyan magyar portálon jelengettek meg korabeli újságcikkek. Az 1941-es kamenyec-podolszkij-i mészárlás között van valamelyes korreláció, ezen menekülteket illetően. Ja, 1939. szeptember 1. után Galíciát a Molotov-Ribbetrop paktum értelmében megkaparintották Sztálinék, majd megszállták a németek. Szóval volt ott egy kis zűr az érintett időszakban. És megérne mondjuk egy összehasonlítást a judapestező osztrák, a valahai népszerű bécsi főpolgi Karl Lueger és az antiszemita magyar Istóczy Győző életpályája is. Hitler egy teljesen speciális, egyedi eset, ha az Antant nem tolta volna túl a vesztes központi hatalmak megbüntetését, sok minden másképp történt volna.

histar007 2017.11.13. 14:54:58

Szögezzünk le néhány tényt.
Azok az országok, amelyek vagy nem voltak képesek megvédeni (Lengyelország) vagy önszántukból szolgáltatták ki a TELJES zsidóságot a náciknak (Szlovákia, Románia, Vichy köztársaság) azok sem a bűnős népek sem az akkutt antiszemitizmus listáján nem szerepelnek. Magyarország megvédte a saját zsidóságának felét, azóta is a szőnyeg szélén áll.

Nemzetközi szinten is az itthoni helyzet miatt szokás igazán aggódni, ott ahol valóban napi szinten követnek el fizikai atrociásokat, ott nincs gond (UK, Franciaország, Belgium), itt ahol kb 10 évente egyet, itt van.

Horty bűnös (az összes jótett sem mosthat el néhány rosszat) azért, amiért Hirohito császár nem (aki azzal úszta meg, hogy feltétel nélkül megadta magát, és így megmenekült több millió ember, a parancsára elkövetett népirtások miatt nem volt felelős. Itt egy jótett elmosta az összes rosszat).

A beözönlő muszlimok sosem voltak a zsidók barátai. Nem PC helyről jönnek, nem PC neveltetést kaptak, ott nincs tolerancia.ők VALÓBAN utálják Izraelt és a zsidókat (lásd a befogadott(?) németországi palsztín kislány, akinek az álma volt Izralet eltörölni). Esetünkben teljesen mindegy, hogy a háború elől menekül vagy gazdasági megfontolásból jön. Persze ha ezt valaki meg tudja cáfolni, nos hajrá.

Netanjahu hosszú látogatása során alighanem meggyőződött, hogy itthon a zsidóság biztonságban van. Tételezzük fel, hogy nem bízik az itteni kormányban, illetve elég profi hírszerző csapata van, így ha elfogadható az itthoni helyzet, akkor ezt a következtetést elsőkézből szerzett infókból szűrte le.
A MAZSHISZ pedig pont egy héttel a látogatás előtt blámálta magát a nagykövettel együtt, innentől aligha lehetnek kizárólagos források Izrael számára. Ne feledjük, egy felelső vezető a pontos tényeket akarja és nem azt amiről mások gondolják, hogy hallani akarja.
Izrael folyamatosan élet-halál harcot vív a környező arab népekkel a megalakulása óta folyamatosan, aligha kíván újabb önvédelmi frontokat nyitni olyan helyeken, ahol erre nincsen szükség. Ha az itteni szervezet folyamatosan olyan dolgokért panaszkodik, ami nincsen, ha a tényeket ferdíti és túlozza az biztos, hogy csak árt. Az itteni társadalomnak is és Izrealnek is.
Lehet, hogy Orbánt nem kedvelik. De ő eddig minden fórumon kifejezte, hogy minden áron megvédi a hazai zsidóságot. Többet aligha tehet.