Képregényajánló a 13. képregényfesztiválra
2017. május 12. írta: Bayer Antal

Képregényajánló a 13. képregényfesztiválra

Ezúttal kicsit rendhagyó módon ajánlom a vasárnapi képregényfesztivál újdonságait, illetve egy részét.

1. kategória: „Van hozzá közöm” kiadványok

Leopold Maurer: Csatorna

Saját kiadású képregényeim közül mindenképpen az osztrák vendég, Leopold Maurer politikai szatíráját emelem ki. Nem aktuálpolitikáról, nem ismert politikusokról van szó, hanem jelenségekről, a hatalomhoz való ragaszkodás abszurd technikáiról, nagyon szórakoztató módon. Előzetes itt.

maurer_csatorna.jpg

Raina Telgemeier: Mosolyogj!

A Frike Comics eddig kizárólag horror zsánerben mozgott, első kirándulásuk más területre nagyon kellemes meglepetés. Az amerikai alkotónő önéletrajzi képregénye, amelyben egy nagyon is hétköznapi témát dolgoz fel, számos díjat nyert, és nem véletlenül. Annyira bájos és őszinte módon tud beszélni egy kislány fogproblémáiról (és az abból fakadó egyéb gondokról), hogy lehetetlen nem megkedvelni. Köszönöm a kiadónak a lehetőséget, hogy én fordíthattam magyarra.

telgemeier_mosolyogj.jpg

Sötét Kor 5

Ennek a sorozatnak a 3-as számtól vagyok a kiadója, és mivel kész anyagokról van szó, sok teendőm nem volt vele, illetve csak annyi, hogy segítettem a mérethez optimalizálni a szöveget némi szerkesztéssel. Határozottan merem állítani, hogy ez eddig a legjobb rész, a korábbi lassú ritmus most felpörög, elkezdenek igazán történni a dolgok ebben a féltörténelmi fantasyban. Szóval mindenki figyelmébe ajánlom Szabó Jenő és Fábián István munkáját, nem megfeledkezve persze Haránt Artúr remek színezéséről sem. Előzetes itt.

sotetkor5.jpg

Asterix 22: A nagy átkelés

A szokás szerint a Móra kiadónál megjelent epizód a fesztiválon a Pesti Könyv standján lesz kapható. Nagy öröm, hogy halad a sorozat, még akkor is, ha ez a rész nem tartozik a kedvenceim közé, de persze szívesen fordítom mindig. Asterix, Obelix és Ideafix „felfedezi” Amerikát, és vikingekkel is találkozik – talán kicsit túlerőltetettek az anakronizmusok, de humorban most sincs hiány.

asterix22.jpg

Okkultista

Román fesztiválvendégünk, Victor Drujiniu rajzolta ezt a Dark Horse-os képregényt, ami egy sorozat felvezető része. Maga a sorozat nem volt hosszú életű, de így is nagyon örülünk, hogy alkalmunk nyílik bemutatni Victor munkásságának legalább ezt a pici szeletét. A füzet végén karakterskiccek, ceruzarajzok is láthatók, amelyek egy része tudomásunk szerint most jelennek meg először nyomtatásban. Előzetes itt.

occultist.jpg

Zórád Ernő-sorozat 9: Sztrogof Mihály

Jó bornak nem kell cégér, Zórádnak nem kell reklám – sorozatunk következő része egy Verne-adaptáció, amit kivételesen egyedül, forgatókönyv-írói segítség nélkül készített a szakma egyik magyar nagymestere. Előzetes itt.

zorad09sztrogof.jpg

2. kategória: „Olvastam, ismerem, és…” kiadványok

Blacksad 2: Hófehér nemzet

Erős kezdés után még erősebb folytatás, a Blacksad második része fokozni tudja a vizuális élményt, és ezúttal a történet is izgalmasabb, eredeti módon mutatja be a fajgyűlölet okozta problémákat, feszültségeket, természetesen továbbra sem engedve a noir hangulatból. A Pesti Könyv kiadványa.

blacksad2.jpg

Hihetetlen Pókember 2017/2 különszám

A Kingpin számos újdonsága közül kiemelkedik ez a klasszikus Pókember-történet, amely nem csak Peter Parker életében hozott jelentős változást, hanem a sorozat (akkor) fiatal olvasóinak is felejthetetlenül megrázó élményt nyújtott. Ez az a történet, amelyben a Zöld Manó megöli Gwen Stacyt, a hálószövő szerelmét – innentől kezdve minden másképp lett az amerikai képregényben. Persze ez „csak” egy mese, „csak” egy képregény, de mégis.

pokember_ksz2017-2.jpg

3. kategória: „Még nem olvastam, de várom” kiadványok

JP Ahonen: Belzebubs

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy a Comicsmaniának sikerül kihoznia ezt a finn képregényt, ami a neten fellelhető részletek alapján nagyon szórakoztatónak ígérkezik. A szerzővel volt alkalmam találkozni néhány évvel ezelőtt a Helsinki Képregényfesztiválon, ahol a „Small Press Heaven” szekcióban székelt, jelentősen kiemelkedve a mezőnyből. Azóta már nem saját maga adja ki a képregényeit, és kezd a finn képregény egyik legjobb exporttermékévé válni.

ahonen_belzebubs.jpg

Ambrus Izsák: Lucas Grande 2

Az első részen kiválóan szórakoztam, és most jön a puding próbája: van még egy füzetnyi ebben a vicces cowboy-paródiában? Remélem, igen. A ZSIGER.hu asztalánál lesz kapható.

lucasgrande2.jpg

EpicLine 16: 5Pallos, 3. rész

Az viszont már biztos, hogy Molnár Gábor képregényében van harmadik füzetnyi is, bár a második nem jött be annyira, mint az első. A remek eredeti ötlet, amely szerint a 5Panels alkotócsoport tagjai az időben és térben visszautazva szinte újra eljátsszák a Hét mesterlövész történetét, remélhetőleg továbbra is működik. De ha kevésbé, az sem baj, kárpótolnak Gábor kiváló rajzai.

epicline16.jpg

EpicLine 17: Szekerce és Szemerce, 6. rész

A másik EpicLine-szám is jöhet, noha a most már Koska Zoltán által írt és rajzolt történet szerintem kicsit túl lassan bontakozik ki. Hátha ebben jön egy jó kis váratlan és pezsdítő fordulat…

epicline17.jpg

4., avagy „egyéb” kategória

Grind Comics 0

Antonio di Carlo, a Frike Comics társtulajdonosa fiatal olasz rajzolókkal valósítja meg képregényírói álmait – gyakorlatilag ennyit lehet tudni előre a dologról. Az előzetesek nem igazán győztek meg, de majd meglátjuk.

grindcomics0.jpg

Endrődi István: Pucér nők s annyi más érdekes

A Képregény Kedvelők Klubja soron következő kiadványa. Endrődi ugyan a karikatúrát többre tartotta a képregénynél, mégis remek dolgokat csinált a maga korában. Amelyek kissé megöregedtek ugyan, nem is biztos, hogy az akkor ártalmatlannak tekintett erotika elfogadható-e még a mai korszellem számára, de a nosztalgia-faktor egészen biztosan el tudja adni a célközönségnek. De a fiatalabbaknak is érdemes belekukkantani, hiszen szakmájának egy egészen kiváló mesterét láthatják akcióban, és ez a tartalomtól függetlenül is megéri.

endrodi_cimlap.jpg

Walking Dead 14: Nincs kiút

Zombis, tehát nem olvasom, de egészen biztos vagyok benne, hogy akinek az eddigi részek tetszettek, ez is fog, hajrá.

walkingdead14.jpg

Varga Bálint Bánk-Barta Szabolcs: Nekronin 1

Erről a képregényről még nem sokat tudok, de a szerzőket ismerem és elismerem, kíváncsi vagyok, mi lesz. Valószínűleg látványos hentelés, de hátha más is.

barta_nekronin.jpg