Képregények, top 2016
2017. január 01. írta: Bayer Antal

Képregények, top 2016

2016-ban is jó sok képregény jelent meg Magyarországon, és ezeknek nagy részét be is szereztem, el is olvastam. A tavalyi ömlesztett toplista helyett most három kategóriát állítottam fel, és mivel sajnálatosan kevés az időm, az értékelés is rövidebb.

(Megjegyzés: a *-gal jelezett képregényeknek fordítója vagy kiadója voltam.)

Humoros kalandok

1. Asterix 19: A látnok*
2. Lucky Luke 25: A zöldfülű
3: Asterix 20: Asterix Korzikán*
4. Rejtő-Korcsmáros-Garisa: A szőke ciklon
5. Lucky Luke 27: Calamity Jane
6. Vass Róbert: Különös, idegen nyelven*
7. Ambrus Izsák Á.: Lucas Grande
8. Molnár Gábor: 5Pallos 2 (EpicLine 14)
9. Tini Titán Teknőcök 1-2
10. Lucky Luke 26: Klondike

asterix19.jpg

Biztos akad, akinek unalmas, hogy mindig Asterixet és Lucky Luke-ot emelem a dobogóra, de hát ezek a képregények nem véletlenül lettek a műfaj klasszikusai, és jól látható, hogy idehaza is sikeres mindkét sorozat.

A látnokot a téma szellemes kezelése miatt helyeztem az élre, megelőzve még az egyik kedvenc Lucky Luke-epizódomat is. A korzikai Asterix is remek, kifejezett bravúr, hogy egy néha komoly konfliktusokat is generáló történelmi-etnikai problémát úgy tud bemutatni, hogy az érintettek sem sértődtek meg rajta. A Calamity Jane ellenben kicsit megöregedett, ezért előzhette be a gyönyörűen felújított Szőke ciklon. Sajnálatomra az 5Pallos második része szerintem kevésbé sikerült, mint az első. A teknőcök visszatérése örömteli, profin van megcsinálva, de nem hinném, hogy állandó olvasója lennék – ahogy a Geronimo Stiltonoknak sem, pedig biztos nagyon jók még mindig a maguk nemében. A zöldfülű kiváló karaktereit újrahasznosító Klondike csak közepest érdemel. Talán van, akinek feltűnik Usagi hiánya a listáról. Sajnos a legutóbbi részt nem sikerült még beszereznem, de biztos ott lenne valahol a helye az első öt-hat között.

Zsánerképregények

1. Marvel+ különszám: Fenegyerek
2. Blacksad 1: Árnyak között
3. Kittenberger 1: Fabriqué en Belgique
4. Dylan Dog 5-6: A tükrön keresztül/Cagliostro
5. Dampyr: A velencei baba
6. Batman különszám: A nevető ember
7. Marvel+ különszám: Hulk
8. Hihetetlen Pókember 25-30
9. Pókember különszám: Kraven utolsó vadászata
10. Marvel+ különszám: Csodák kora 1-2
11. Batman 13-18
12. Outcast 1-2
13. Halmi-Molnár-Puskás: A halál temploma
14. Sötét Kor 3-4*
15. Spawn 1-5

marvelplusz_ksz2016_4_fenegyerek.jpg

A sok nagyon jó közül három emelkedett ki, a dobogó sorrendjén alaposan el is kellett gondolkodnom. Végül azért nyert nálam a Fenegyerek, mert jó a sztorija is, a rajza is. A Blacksad képi világát és hangulatát semmi sem überelte, viszont a történet nem valami bonyolult. A Kittenberger kétségtelenül az utóbbi évek legjobb magyar kalandképregénye, csak apróságokon múlt, hogy nem tettem még előbbre. Például a színezésén.

Dampyr visszatérésének örülök, annak különösen, hogy milyen kiváló rajzoló munkáit választotta a kiadó. A sztorik azonban kevésbé tetszettek, mint a Dylan Dogok. Idén nagyon sok jó olasz képregényt olvastam, talán ezért is előzik meg most nálam a legjobb szuperhősöseket. A sorozatok közül nekem a Pókember nyújtotta idén a legkellemesebb kikapcsolódást, a Batman sem volt rossz, viszont a Marvel +-ban az X-Men nem tudott magával ragadni, a kiegészítő történetek pedig abszolút nem jöttek be. A különszámok viszont igen, és a Marvels (Csodák kora) jobban tetszett most, mint annak idején.

Az Outcast horrorja nem az én világom, de profi cucc, és nyilván Kirkman másik műve, a Walking Dead is felkerült volna a listára, ha elolvasom, csakhogy nem vagyok már rá kíváncsi. Kellemes meglepetés volt Halmi Zsolték zsánerképregénye, szerintem ez a legjobb tőlük eddig. A Sötét Kor témája számomra nem érdekes, és kicsit lassú a tempója, de nagyon jó, hogy sikerült megegyezni a kiadásáról. Spawn azért került fel a listára, hogy jelezzem, én is örülök a visszatérésének, még ha számomra értékelhetetlen is a története, amit az én szememben nem tud ellensúlyozni a rajzok látványossága.

Alternatív és dokumentarista képregények

1. Marabu: Nahát, Dodó!*
2. Rutu Modan: Jamilti és Legnagyobb rajongója*
3. Dávid Ádám-Németh Gyula: Rabtársak a gulágon
4. Koska Zoltán: Új képregények
5. Kivi Larmola: Úton*
6. Madarász Gergely: Majomdaráló 3*
7. Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
8. Turai Balázs: Latex lovagjai*
9. Vidák Zsolt: Pipien Molestus
10. Sztriptíz antológia

marabu_dodo3.jpg

Ezeket a képregényeket néha egymással is nehéz összevetni, nem hogy az elsősorban szórakoztató célzatúakkal, de nem akartam még jobban elaprózni a kategóriákat.

Nagy hódolója vagyok Marabu stripjeinek, és sajnálom, hogy ritkultak a megjelenési lehetőségei. De nézzük a dolog jó oldalát: ha naponta kellene legyártania egy Dodót, ráadásul még arra is oda kellene figyelnie, hogy külföldi olvasók számára is értelmes/vicces legyen, talán becsúszna néha egy-egy kevésbé jó poén.

Mivel szinte az utolsó pillanatban derült ki, hogy a kétszeres Eisner-díjas Rutu Modan el tud jönni a budapesti képregényfesztiválra, csak a rövidebb munkáiból lehetett válogatni, de szerintem ezekből is kiderül, mennyire egyedi alkotóról van szó.

Az idei évben meglepően sok külsős megrendelés futott be képregényekre, és ezek közül több szerencsésen jól sikerült – ami természetesen az alkotókat dicséri elsősorban, de tisztelet illető a megbízókat is a rugalmas hozzáállásukért. Az önálló füzetben megjelentek közül nekem nagyon tetszett a Németh Gyula rajzaival készült gulágos képregény, példaértékű arra, hogy milyen egy jó ismeretterjesztő képregény. Itt emelném ki a Somogyi György és Lanczinger Mátyás által készített Szent Márton-kétoldalasakat, csak hát azt az ingyenes, nem csak képregényeket tartalmazó füzetet már végképp nem tudtam volna hová sorolni, külön kategória kellett volna nekik.

Sarah Andersen stripjeinek nehezen találtam megfelelő helyet a listán: a poénok nagy része jó, a rajzot azonban túl egyszerűnek találtam még a műfajhoz képest is. A Sztriptíz antológia helyezése a tartalom egyenetlenségét tükrözi.