Alice Cooper: Elected
2016. január 27. írta: Bayer Antal

Alice Cooper: Elected

alicecooperelected.jpgAz 1972-es amerikai elnökválasztási kampányhoz kapcsolódik egy másik híres rockdal is. Alice Cooper, aki ebben az évben jutott fel a csúcsra, és School’s out című számával világszerte a slágerlisták élcsoportjába ugrott, hirtelen népszerűségét kihasználva új kislemezével és az ahhoz kapcsolódó reklámfilmmel (akkor még nem hívták videónak) bejelentette, hogy ő akar lenni az Egyesült Államok következő elnöke.

Cooper bevallottan republikánus szavazó volt már akkor is, de Nixon elnököt nem kedvelte, és bosszantotta, hogy a párt nem tudott jobb jelöltet kiállítani. Valójában mire kijött a lemez, a dolog már eldőlt, hiszen a Republikánus Párt országos konvencióján 1972 augusztusában Nixon begyűjtötte a delegátusok 86 százalékát, így még ha egy pillanatig is komolyan gondolta volna Cooper az indulást, akkor is elkésett volna vele.

Hogy akkor ez a dal tiltakozás volt vagy puszta provokáció, döntse el mindenki maga. A szövegben megfogalmazott melldöngető állítások, demagóg vállalások és cinikus vallomások mindenesetre örök érvényűek.

I'm your top prime cut of meat, I'm your choice
I wanna be elected
I'm your Yankee Doodle Dandy in a gold Rolls Royce
I wanna be elected
Kids want a savior, they don't need a fake
I wanna be elected
We're all gonna rock to the rules that I make
I wanna be elected
Elected
Elected

Már az első mondat jelzi, hogy az elnökjelöltséget ugyanolyan terméknek tekinti, mint bármi mást, ugyanúgy lehet reklámozni és eladni, mint az első osztályú hússzeleteket. A második mondat minden idők egyik legsikeresebb musicalére utal, amelynek a főhőse „Broadway királya”, George M. Cohan volt – egyértelmű, hogy a politikának a szórakoztatóipar felé csúszásáról van szó (Ronald Reagan ekkor már kaliforniai kormányzó volt, az egykori táncos-komikus George Murphy pedig szenátor ugyanannak az államnak a képviseletében). Következik a demagógia, miszerint ő több mint elnökjelölt, egyenesen maga a megváltó, végül pedig az önleleplezés, hogy ha megválasztják, majd ő hozza a szabályokat. A szöveg további része tulajdonképpen már csak ezt ragozza.

Good evening Mr & Mrs America and all ships at sea
The candidate is taking the country by storm

I never lied to you, I've always been cool
I wanna be elected
I gotta get the vote, and I told you about school
I wanna be elected
Elected
Elected
Hallelujah
I wanna be selected

Everyone in the United States of America

We're gonna win this one, take the country by storm
We're gonna be elected
You and me together, young and strong
We're gonna be elected
Elected
Elected
Respected, selected, call collected
I wanna be elected, elected

And if I am elected
I promise the formation of a new party
A third party, the Wild Party!
I know we have problems
We got problems right here in Central City
We have problems on the North, South, East and West
New York City, Saint Louis, Philadelphia, Los Angeles, Detroit, Chicago
Everybody has problems
And personally, I don't care

A dal végén nehezen hallható szónoklatban végképp elszáll Cooper: a régi pártokat elvetve új, egészen más jellegű párt alakítását ígéri, majd felsorolja, mennyi helyen vannak problémák – de ő ezekre mind magasról tesz.

Az Elected majdnem ugyanolyan nagy sláger lett, mint a School’s Out, bár ma már messze nem annyira emlékezetes.

aliceforpresident_nme.jpg

Még egy érdekesség a dal keletkezéséről: Cooperék lényegében egy 1969-es számukat dolgozták át. A Reflected a banda első albumán szerepelt, és akkor nem figyelt fel rá senki (ahogy az egész nagylemezre sem). Nem csoda, hiszen nem sok eredetiség volt benne, úgy hangzott, mintha sima koppintás lenne a kor egyik legbefolyásosabb rockegyüttesének, a The Who-nak valamelyik számáról.

süti beállítások módosítása