2014 legjobb képregényei Magyarországon 15-11.
2014. december 24. írta: Bayer Antal

2014 legjobb képregényei Magyarországon 15-11.

Toplistám harmadik részéhez érkeztünk.

15. Madarász Gergely: Majomdaráló 2 (Nero Blanco Comix). Kiadóként nagy bánatom, hogy a szerintem zseniális Majomdarálót még mindig csak nagyon kevesen fedezték fel magukat. Pedig állítólag sokan szeretik az abszurd humort, sokan gondolkodnak nosztalgiával ennek a műfajnak néhány évvel ezelőttig kiemelkedő képviselőjére, a Kretén magazinra (azon belül is leginkább Edika képregényeire, amelyek Madarász Gergőnek bevallottan a kedvencei voltak), úgyhogy elvileg minden körülmény adott lenne arra, hogy népes rajongótábora legyen. Akinek kétségei vannak, nézze meg maga, itt elolvasható az egész kötet online. Vagy talán pont az ingyenes elérhetőség miatt nem veszik a kötetet? Hát ami azt illeti, hallotam már hasonlóra példát.

14. Garisa Zsolt-Rejtő Jenő-Kiss Ferenc: Az ellopott futár (Kilencedik.hu). Az én listámon igencsak közel szerepelnek egymáshoz 2014 legjobb magyar képregényei, és gyanítom, az Alfabéta-díj szavazáson is szoros lesz majd a verseny. A magam részéről most, ebben a pillanatban, Az ellopott futárt tartom a fő esélyesnek. Hosszasan elemeztem pár hónapja ezt a kötetet, mint „az adaptáció legújabb kísértését”, megvizsgáltam, mennyire hasonlít a korábbi irodalmi feldolgozásokra, mennyiben különbözik azoktól, és mennyire működik az alapműtől függetlenül – és arra a következtetésre jutottam, hogy ha nem is hibátlan, de igen jó képregény ez. Amennyiben a grafikai kivitelezést döntő szempontnak tekintjük, szerintem mindenképpen a „futár” a favorit. Igaz ugyanakkor, hogy a forrásmű nem Rejtő Jenő legjobb regénye, bár szórakoztató sztori, a francia gyarmati helyszín dacára valódi kelet-európai karakterekkel.

13. Papírmozi 7 (Nero Blanco Comix). A Papírmozi legújabb számára két és fél évet kellett várni, de a visszajelzésekből arra következtetek, hogy érdemes volt érlelni hagyni. Erős anyagot kaptam külföldi és hazai képregényalkotó barátaimtól, könnyű dolga van ilyenkor a szerkesztőnek. Ahogy arra némelyik kritikus rámutatott, ez valóban egy „felnőttebb” összeállítás, amelyhez kevés hasonlót láttunk még idehaza. Személyes kedvenceim benne Lucie Lomová, Kati Kovács és Ben Katchor képregényei, de természetesen mindegyik tetszik, különben nem kerültek volna be az antológiába.

12. Honvédek és huszárok lengyel földön: harctéri és egyéb históriák (Nero Blanco Comix). Ismét hazabeszélés (bár már a Papírmozi is egy kicsit az volt), de erre a projektre én bizony csak örömmel és büszkeséggel tudok gondolni. A képregények a Varsói Magyar Intézet felkérésére készültek, a forrásanyagot is ők választották ki, nekem „csak” a forgatókönyveket kellett megírnom, és a projektet kiválóan levezényelő Takács Eleonórával közösen kigondolnom, hogy mely rajzolókat keressük meg az egyes történetek elkészítésére. Tizenegy tehetséges magyar képregényrajzolóval nyílt alkalmam együtt dolgozni, ez már önmagában is nagy élmény. A nyersanyag komoly kihívás elé állított minket, hiszen Molnár Ferenc haditudósításai többnyire nem „történetek”, hanem életképek, amelyekből érzésem szerint csak úgy lehetett működőképes képregényt faragni, hogy alaposan körülnéztünk a képregény eszköztárában. Most még túl közel állnak hozzám ezek a háromoldalasak annak a megítéléséhez, hogy van-e köztük olyan, amely annyira jól sikerült, hogy önmagában is kiemelkedjen, de ez talán nem is annyira fontos, együtt alkotnak egy egészet. Remélem, hamarosan születnek róla kritikák.

11. Eric Heuvel: Családi titok (Luther kiadó). Talán a legnagyobb (kellemes) meglepetés a számomra a 2014-es magyar képregénykiadásban. Noha abszolút elismerem a képregény formai alkalmasságát az ismeretterjesztésre, váratlanul ért, hogy Heuvel milyen ügyesen műveli ezt a műfajt, Olyannyira, hogy szinte fel sem tűnik a didaktikus szándék. A Családi titok egy remek történelmi képregény, és példamutató abban a tekintetben, hogyan lehet pozitív kicsengéssel szembenézni a múlttal, legyen az bármennyire is szörnyű. Ez egy felvilágosító és felemelő képregény, és még izgalmas is. Itt írtam róla részletesen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.