2014 legjobb képregényei Magyarországon 25-21.
2014. december 22. írta: Bayer Antal

2014 legjobb képregényei Magyarországon 25-21.

Szerintem 2014 egész jó év volt, ami a magyarországi képregénykiadást illeti. Igaz, erről nem mindenki értesülhet, hiszen a kiadványoknak egyre nagyobb része jelenik meg úgynevezett alternatív terjesztésben (és alacsony, néha nagyon alacsony példányszámban). De mivel a hazai képregénykultúra az elmúlt tíz évben stabilan kiépített egy rendezvényekre épülő infrastruktúrát, az érdeklődők viszonylag könnyen értesülhetnek valamennyi megjelenésről, és szerencsére ebben az évben a hagyományos (újságos és könyves) forgalmazásban is valamivel több képregény jelent meg, mint tavaly.

A több nem feltétlenül jobb, de a képregényes törzsközönség körében végzett gyors felmérés is megerősíti azt a személyes érzésemet, hogy van előrelépés. Ez is magyarázza azt, hogy ebben az évben top 20 helyett top 25-öt mutatok be.

Ahogy tavaly, most is vannak feltűnően hiányzó címek – bármennyire is igyekszem, mindent én sem tudok elolvasni, és beismerem, hogy nem is akarok. Idén például még inkább csökkentettem a mangadózisomat, továbbra sincs kedvem követni a Walking Deadet, és (többnyire) kiesik az érdeklődési körömből néhány olyan gyűjtői sorozat, mint a Peter Parker Pókember, Digedagék kalandjai és Sebők Imre életműve.

Szóval biztos nincs ember, aki mindennel egyetértene, de gondolom, vannak, akik jó néhány tétellel igen. Lehet hasonlítgatni.

25. Usagi Yojimbo 13: Szürke árnyak (Vad Virágok Könyvműhely). Biztos sokan meglepődnek, hogy ennyire hátra helyeztem a szamuráj nyúl legutóbbi kötetét, pláne, ha visszalapozunk tavalyra, amikor a 12. epizód alig maradt le nálam a dobogóról. Szeretnék megnyugtatni mindenkit: nem esett vissza Stan Sakai sorozatának a színvonala, ugyanolyan ez a rész is, mint a többi. Csak valamiért nekem ez most kevésnek, ismétlődőnek tűnt, nem élveztem annyira, mint némelyik korábbit. Igaz az is, hogy A kard egy kiemelkedő epizód volt. Biztos lesznek még top 10-es részek is.

24. Lucky Luke 20: Daltonok a hóviharban (Pesti Könyv). Szétválasztottam a három idei Lucky Luke-részt, mert nagyon különbözőek. A 19-es akkor készült, amikor Goscinny a csúcson volt, a 20-as akkor, amikor még csak kezdett belelendülni, a 21-es meg… No, de erről majd később írok. Ennek az epizódnak is vannak remek pillanatai, a kanadai lovasrendőr nagy figura, de a legjobbak közé nem fér be.

23. The Beatles: 1: A hard day's night, 2: They say it's your birthday (Cloudy Team).Egy egészen új és friss hang a magyar képregényben, talán az első olyan a mangastílusban készültek között, amely felfedezte magának a hazai viszonyok között reálisabban teljesíthető rövid, novellaszerű terjedelmet. Aztán majd lehet belőle gyűjteményes kötet is valamikor, persze.

22. X-Men (Marvel +, Kingpin). Tavaly nem emeltem ki eléggé a magyar nyelvű Astonishing X-Ment a legjobb hazai megjelenések közül - akkor nem akartam külön-külön vizsgálni a Marvel + egyes történeteit. Idén azonban muszáj is, hiszen a kiadó eredeti elképzelésétől eltérő módon is bonyolódtak a megjelenések, különszámokkal megtűzdelve. No de a lényeg: Whedon és Cassaday interpretációja az egyik legjobb X-Men az utóbbi tíz évben, örvendetes, hogy megismerhetjük. Izgalmas, fordulatos és érzelgésmentes.

21. Zórád Ernő képregényei 2-4 (Nero Blanco Comix). Ahogy azt már tavaly is írtam, nagy élmény Zórád Ernő rajzaival dolgozni. Ez továbbra is így van, és remélem, az új kiadás hozzájárul annak a megértéséhez, miért övezi olyan hatalmas tisztelet a munkásságát. A Harc a szalamandrákkal Zórádnak egy ritkán látott, groteszk stílusát idézi meg, A Néma Revolverek Városa talán a legjobb Rejtő Jenő-feldolgozás Korcsmáros Páléin kívül, a Twist Olivér pedig egy igazi klasszikus „kosztümös” adaptáció. Hogy aztán a történetekben mennyire lehet felismerni az eredeti művek nagyságát (vagy akár csak logikáját), más lapra tartozik. Muszáj gyűjteni, és ezt nem kiadóként mondom – megvannak nekem a régiek is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.