Zöld Lámpás DVD: halovány pislákolás
2013. november 28. írta: Bayer Antal

Zöld Lámpás DVD: halovány pislákolás

ZoldLampas_DVD.gifA korabeli kritikákra pillanatva nem sok jót vártam a Zöld Lámpás-játékfilmtől, de olcsón azért csak megvettem, és így két év után végre én is megnéztem. Nem az a baj, hogy rossz film – inkább gyenge. Erőtlen. Technikailag biztos kiváló, de ebben a tekintetben annyira el vagyunk már kényeztetve, hogy nehéz lenyűgözőt nyújtani, és nem is sikerült. (Nyilván moziban ütősebb.)

Felesleges is a Zöld Lámpás-képregényekhez hasonlítgatni, azoknak bármely korszakát számon kérni rajta. Az 1960-as évek elején az első epizódoknak volt egy sajátos bájuk, az évtized végén Zöld Íjásszal párosítva Denny O’Neil és Neal Adams korukat évekkel, talán évtizedekkel megelőző témáikat és megközelítéseiket ezen a sorozaton próbálhatták ki röviden. Aztán egy időre le is állt, majd folytatódott, majd fekete srácra cserélték a főszereplőt, majd fiatalabbra, nem is folytatom, mennyi mindennel próbálkoztak az egymást követő írók.

Aztán jött Geoff Johns, és magasabb szintre emelte az űroperát, leginkább ehhez igyekezne felnőni a film. De sikertelenül.

A legfőbb probléma érzésem szerint az, hogy míg Johns ügyes a fogalmak megtestesítésében és azok vegyítésében a pusztán fizikai jelenségekkel, a Zöld Lámpás-filmben ugyanez bosszantóan kudarcot vall. Persze, vannak benne jó pillanatok, persze, hogy a történet a maga egyszerűségében próbál következetes maradni, csakhogy a legjobb képregények éppen a komplexitásukkal kötötték le az olvasót, és ez innen hiányzik.

Kissé izzadságszagú, ahogy megpróbálták ötven év legfontosabbnak ítélt szereplőit bezsúfolni a történetbe, hogy aztán ne használják ki őket igazán. Abin Sur, Tomar Ré, Kilowog, de még Sinestro is alig több epizodistánál, és aki nem ismeri a képregényeket, csak találgathat, hogy miért kellett őket mind felsorokoztatni azon kívül, hogy a Zöld Lámpás csapat heterogenitását bizonyítsák (de akkor miért pont a csajok maradtak ki?) Az meg kifejezetten bosszantó, hogy Hector Hammondot ilyen könnyedén beáldozták.

Úgyhogy ennyit erről, és bár úgy hallom, van szó folytatásról, nem sok értelmét látom, pláne, ha üzletileg sem jött be. Magyarországon biztos, hogy nem, és a film bukása óhatatlanul magával rántotta az egyébként sem túl nagy reményekkel megjelentetett képregénykötetet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.29. 15:51:27

"De sikertelenül."

És mennyire sikertelenül sajnos. :S

Rákóczis first foot 2013.12.02. 15:29:16

Szerintem ez a film nem vérszegény volt, hanem egy nagy rakás szar. Elindítottak történetszálakat, amiket aztán totál elfelejtettek nemhogy lezárni, normálisan kibontani is. Sinestro sárga gyűrűje például mi a fasznak kell, ha utána nem használják fel semmire? (Nyilván a második részben lesz szerepe, de attól még a forgatókönyvírónak jár a golyó.) Emellett a végén mi az a baromság, hogy a sárga gecit előbb rántja be a Nap, mert nagyobb? Tessék Galileit olvasni, a gravitáció nem így működik! Én nem untam azt a filmet, hanem minden pillanatban csak jobban felcseszett.