Lego Batman film
2013. november 12. írta: Bayer Antal

Lego Batman film

Batman_Lego_dvd.jpgHa jól emlékszem, amikor először láttam Lego-figurának álcázott DC szuperhősöket, aranyos, de drága ötletnek tartottam. Hogy mennyire drágának, azt szerencsére nem kellett személyesen megtapasztaltam, korábban nagy legózó fiam ugyanis addigra már gimnáziumba járt, és érdeklődése egészen más irányt vett. De őszintén szólva nem hittem volna, hogy az ötlet ennyire bejön, ennyire tartós trendnek bizonyul, és még más médiumokat is meg fog fertőzni.

Olvasom, hogy a Lego Batman film tulajdonképpen nagyrészt a Lego Batman videojáték újrahasznosítása. Kereskedelmi szempontból ez teljesen érthető és védhető ötlet, és bár erről csak utólag, a DVD megnézését követően értesültem, azóta sem jut eszembe olyan pontja a történetnek, ahol ez zavaró lett volna.

Valójában ennek a legós filmnek az ötlete egyszerűen zseniális, mármint megint csak kereskedelmi szempontból. Tökéletes bevezetés a DC-szuperhősök és -szupergonoszok világába kisgyerekek számára, ráadásul a megvalósítás van annyira látványos és ötletes, hogy a szülők is élvezni tudják (az első alkalommal).

Azon is gondolkodtam, hogy újra meg újra előkerülnek olyan kérdések, hogy milyen is az „igazi” Batman vagy az „igazi” Joker, és így tovább. Ez a filmecske érzésem szerint erre is frappáns választ ad: olyanok, amilyennek akarjuk, hogy legyenek. Nekem személy szerint például túl morcos lett Batman, túl ügyetlen lett Robin, túl butuska Superman, túl tesze-tosza Lex Luthor, túl bohócos Joker, Macskanő, Rébusz és a többiek jellemzésére pedig alig jutottak másodpercek. De abszolút elfogadom, hogy ilyennek is el lehet képzelni őket, és nem is lenne jó, ha a célcsoport korát figyelmen kívül hagyva a legutóbbi időszak képregényeihez vagy játékfilmjeihez akarna mindenképpen igazodni a forgatókönyv. Döntsék el a körülmények, hogy milyennek legyenek a karakterek, elég, ha a karakterek pozitív-negatív-semleges jellege felismerhető marad, az árnyaltabb megközelítéseket hagyjuk meg azoknak az íróknak, akiknek a mondanivalójához erre van szükség.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.