Zanzabajnokság – Jacques Flash
2012. június 20. írta: Bayer Antal

Zanzabajnokság – Jacques Flash

Látván a Teddy Ted és a Reménység úttörői áttördelését, az ember azt hinné, már nem lepődik meg semmin, de az ember természetesen téved, az önkényes vagy kényszerű zanzásítás mindig tud újat hozni. Jacques Flash, a láthatatlanná váló újságíró a Vaillant egyik kedvelt figurája volt, évtizedeken keresztül jelentek meg a kalandjai a lapban, és még a Pif Gadget-korszakra is jutott belőle valamennyi. A magyar olvasóknak nem sok jutott viszont belőle – bár nem vagyok szakértője a témának, de úgy tűnik, egyedül a Pajtás vállalkozott egy kétszer két duplasoros, összesen tehát némi jóindulattal két teljes oldalas történet bemutatását az 1966-os évfolyam 38. és 39. számában.

JF_acelherkulesek1.jpg

Kétoldalas történet? Olyanja pedig Jacques Flashnak nem is volt soha. Eleinte nehezen véget érő folytatásos sztorikban szerepelt, amikor pedig a szerkesztőség átváltott arra a gyakorlatra, hogy minden héten volt a lapban egy-egy teljes, 12 oldalas történet, a száguldó riporter is ehhez a formátumhoz alkalmazkodott. Ekkor már Pierre Castex írta és René Deynis rajzolta a sorozatot.

Mivel szerencsére a történet címét (Acélherkulesek) nem változtatta meg a Pajtás szerkesztősége, elég könnyű volt rátalálni az eredeti franciára – és bizony, az egyik ilyen 12 oldalas (a Vaillant 1090. számában megjelent) történetet „foglalták össze” a magyar lapban. Az eredetiben összesen 90 képkocka volt – a magyarban épp a harmada maradt meg.

0009JF.jpg

0010JF.jpg

Azt még valahogy meg lehet érteni, hogy a nyitó, nagyobb méretű képkockától „megszabadították” a történetet, elvégre a magyar közlésnek nyilván alkalmazkodnia kellett a rendelkezésre álló helyhez. A folytatásban azonban több, mint bosszantó, hogy gyakorlatilag minden harmadik kockát tartották csak meg, és ebből kifolyólag a történet dramaturgiája és dinamikája is teljesen felborult. Igazság szerint a tartalmát már nem is maradt kedvem összehasonlítani. Egy kis helyreigazítást azért megtennék: a Pajtásban közölt felvezetéssel ellentétben természetesen nem maga az újságíró találta fel a láthatatlanná tévő tablettákat (nem mintha tudósoknak már sikerült volna, persze).

JF_acelherkulesek2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kferry001 2012.07.02. 18:05:54

A Szabad föld című falusi hetilap 1968-ban 14 részen keresztül közölte a Fekete dagály című Jacques Flash sztorit.
Az alkotóknak Castex és Deynis voltak megadva.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2012.07.02. 19:22:49

@kferry001: Akkor az a La marée noire, a Vaillant 1187-os, 1968 februári számából, eredetileg 12 oldal. A szerzők stimmelnek, már 1962-től Deynis vette át a sorozat rajzolását Le Guentől, és Lécureux, Rieu, Ollivier és Sanitas után Castex lett az állandó írója, egészen a befejezéséig.