Dimenzióváltás
2012. június 11. írta: Bayer Antal

Dimenzióváltás

Az utóbbi pár évben szinte minden képregényfesztiválon, börzén vagy más rendezvényen bemutatkozik egy vagy két első kiadványos szerző. Nem volt ez másképp a pár héttel ezelőtti 8. Fesztiválon sem, ám Mlinkó Zoltán színre lépése annyiban különleges eset, hogy a képregényes életet figyelő közönség számára nem ismeretlen alkotóról van szó, hiszen öt évvel ezelőtt első helyet ért el az akkori fesztivál rajzversenyén, pár hónappal később pedig harmadik lett a Várfok Galéria és az Audi közös képregénypályázatán.

Ahogy a hivatkozásokból is kitűnik, Mlinkó Zoltán munkáinak egyik különleges ismertetőjele az egyedi színvilág, így kicsit meglepő, hogy fekete-fehér kiadvánnyal jelentkezett – aminek minden bizonnyal anyagi okai lehettek, elvégre limitált példányszámú füzetről van szó. Noha ez komoly hendikep az ő esetében, a groteszk, eltúlzott vonások így is erőteljes, azonnal felismerhető stílusjegyek, és szerencsére nem kísérelte meg szürkeárnyalatokkal szimulálni szokásos élénk színeit.

Ezt az akadályt tehát elég jól vette az alkotó, és maga a rajz minősége is korrekt, következetes. A problémák akkor kezdődnek, amikor a rajzoknak képregénnyé kellene összeállniuk. A panelkiosztás esetleges, a képek méretváltozásainak nincs dramaturgiai okuk, a történetvezetés ebből következően ritmustalan. Igaz, történetről nem is igazán lehet beszélni, hiszen az egész füzet egy végtelen poénparádé. Mivel pedig a poénok nem képregényesek, de még csak nem is mindig vizuálisak, kicsit nehéz megérteni, hogy miért pont a képregény formát választotta a szerző sajátos humorának a közvetítésére.

Úgy gondolom, ezzel a kiadvánnyal Mlinkó Zoltán örömet szerzett saját magának és mindazoknak, akik személyesen ismerik és kedvelik, de ha komolyabban akar foglalkozni a képregényekkel, nem ártana egy kicsit elgondolkodnia a képregény működési elvén, formanyelvén. A rajzkészsége megvan hozzá, akár ezek a figurái is alkalmasak lennének egy jó kis abszurd sztorihoz, remélem, látunk tőle valami ilyesmit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.