XIII a tévében
2010. november 19. írta: Bayer Antal

XIII a tévében

Nem kevés aggodalommal tekintek egyik kedvenc képregénysorozatom televíziós debütálása elé. Most vasárnap vetítik először az AXN-en a XIII: Az összeesküvés című kétrészes film első, jövő héten a második epizódját. Hogy a képregényként közel 20 kötetig jutott sorozat tévés verziója itt megállt, nem túl jó ómen. És a magyar néző sem fog többet megtudni a sztoriból, mint a magyar képregényolvasó, hiszen a negyedik kötet óta nem sikerül továbblépni.

Látatlanban, csak a fotók, a kritikák és a honlap alapján nem sok jót várok ettől az adaptációtól. William Vance grafikája valami egészen különösen egyesíti a finom és kemény vonásokat, az általa megrajzolt XIII szerethető akcióhős, akiről egy percig sem hisszük el, hogy igazak lehetnek az ellene felsorakoztatott vádak és gyanakvások. A fényképek alapján a szerepét alakító Stephen Dorff az értetlenkedő és kialvatlan, de azért bármikor harcra kész katonaviselt férfiemberre egyszerűsíti a figurát. A csábosan erotikus nők, Kim Rowland és Jones őrmester kétségtelenül csinos színésznőkre lettek osztva, ám a fotókról nem jön át az a „bármi megtörténhet” érzés, ami mindkettejüket jellemzi a képregényben. A Mangusztát játszó Val Klimer biztos jó gonosz lesz, de az eredeti karakter jóval öregebb és ravaszabb, mint ahogy Amos ügynököt is meglepően fiatal színész kelti életre.

Jó amerikai szokás szerint (bár „francia-kanadai”-ként tüntetik fel a filmet a műsorfüzetben), néhány nem lényegtelen módosítást végeztek az eredeti szereposztásban. A meggyilkolt Sheridan nem férfi, hanem az USA első női elnöke – ezt nehéz lesz megindokolni mással, mint valamiféle kvótarendszerrel, hogy hány hölgynek kellett szerepet kapnia. Az ifjabb Sheridan, Wally szerepére megtalált Ted Atherton ellenben eléggé meggyőzőnek tűnik, úgy látszik, legalább egy figuránál jól sikerült a casting.

Elvileg nem lehetetlen kétszer másfél órába sűríteni az első négy kötet történéseit, bár attól már előre félek, hogy mely csavarokat látták jónak milyen más csavarokkal helyettesíteni. Nem mintha ragaszkodnék a „leírt” változathoz, nem erről van szó. De szerintem Jean Van Hamme egész jól kitalálta ezt a jó hosszú történetet, és nemigen fordul elő benne ellentmondás, szépen épülnek egymásra az epizódok, végig fenn tudta tartani az izgalmakat. Aggodalmam tehát inkább arra irányul, hogy egy esetleges belenyúlás mennyire borítja fel az eredeti logikáját. Bár, ha valóban megbukott a sorozat, és mindörökre ennél a dupla epizódnál marad, ennek nem sok jelentősége van...

Ha érdemes, az adás megtekintése után jelentkezem ismét. A négy magyar nyelvű kötet pedig még kapható a Komikon képregényboltban, jelenleg kedvezményes áron.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.