Bukaresti beszámoló 2
2010. november 04. írta: Bayer Antal

Bukaresti beszámoló 2

Bukaresti élménybeszámolóm második, rövidre szánt részében a város építészetéről akartam ejteni pár szót, de aztán meglepődtem, és kicsit más irányba megy el ez a bejegyzés. Aki közülünk nem járt még a román fővárosban, legfeljebb annyit tud a kinézetéről, hogy a második Conducător (Nicolae Ceauşescu) idejében mindenféle nagyravágyó tervek voltak, amik részben meg is valósultak, és biztos az egész, úgy ahogy van, szocreálronda. Ám ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak, sok igazán érdekes és izgalmas régi épületet szépen felújítottak, míg másokra még sajnálatos módon nem került sor. Nincs is olyan nagy különbség ebben a tekintetben Budapesthez képest, de a mellékelt látvány mégis meghökkentett.

Ha esetleg nem lenne teljesen világos ebből a szögből: nem a 19. századi épület mögött, hanem „benne” áll a modern. A régiből csak a homlokzat egy része maradt meg. Amikor véletlenül „szembejött”, nem tudtunk betelni vele, többször is lefotóztuk, mint intő jelet arra, hogy mit nem szabad csinálni, ha ötvözni akarják a régit az újjal. Ami önmagában egyáltalán nem egy rossz dolog, sőt, ha jobban belegondolunk, a világ számos híres építménye egész másképp mutat, mint ahogy azt eredeti tervezője elképzelte, elvégre nem egyszer több száz év is eltelt, mire a végére jutottak. De ami sok, az sok, gondoltam.

És gondolom még most is, hogy utána olvastam az épület történetének. Nem hittem a szememnek, amikor rövid keresés után kiderült: ez nem más, mint a Román Építész Szövetség székháza...

Valójában magyar vonatkozása is van az épületnek, ugyanis a krími háború után ide fészkelte be magát az Osztrák-Magyar Monarchia diplomáciai képviselete, és egészen a birodalom széteséséig itt is maradt.

Fél évszázaddal később a kommunista időkben jutott történelmi szerephez a ház, ugyanis a román titkosrendőrség, a Securitate használatába került. Az 1989-es forradalomban a dühös tömeg több más épülettel együtt felgyújtotta és lerombolta. A felújítási projekt Zeno Bogdanescu és Dan Marin építész agyában fogant meg, és olvasom, hogy nem kevés vitát kavart 2003-as megvalósulásokar és azóta is folyamatosan. Mindenesetre érdekes üzenet a modern építészetről nem kifejezetten szépeket gondolóknak, hogy maga a szakma oly mértékben kiáll mellette, hogy egyenesen benne székel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.11.06. 21:08:47

Én ugyan nem értek a témához, Nero, de nekem nagyon is bejön!

-cserkuti- · http://cserkutidavid.blogspot.com/ 2010.11.16. 09:45:20

Megkérhetlek, hogy vázold pár szóban, miért jön be neked?