Leonard embere
2010. október 14. írta: Bayer Antal

Leonard embere

Vegyes érzéseim vannak egyik kedvelt íróm, Elmore Leonard figuráját színre vevő új tévésorozattal. A Pronto című regényben megismert Rayland Givens még egy másik kötetben (Riding the Rap) és egy novellában (Fire in the hole) is szerepet kapott, a Justified (magyarul A törvény embere) első epizódja az utóbbit dolgozza át. Az AXN nagy csinnadrattával harangozta be a sorozatot, jómagam is a kikerülhetetlen óriásplakátok miatt figyeltem fel rá.

Szeretem Leonard stílusát és bírom a sztorijainak a fordulatait, ezért adom meg az esélyt a sorozatnak. Ugyanakkor kicsit furcsállom, hogy pont Givenst tették meg egy sorozat központi figurájának, mert nem látok benne ehhez elegendő potenciált. Úgy harangozzák be, mint aki egy 19. századi westernből maradt itt a modern korban, egy hagyományos értékrend képviselőjeként, aki az igazságszolgáltatás legegyszerűbb eszközeit alkalmazza. Ez az első két rész alapján kevéssé evidens.

Mind a Prontóból, mind az első epizódból az derül ki, hogy Givenst lényegében ugyanarra a kaptafára húzva faragta ki Leonard, mint az összes többi alakját: gyerekkorban szerzett lelki sérülések, kudarcokkal teli magánélet, makacs kitartás egy saját maga számára sem teljesen tisztázott irány mellett. Leonardnál nincs jellemfejlődés, karakterei tapodtat sem engednek abból, amilyenek – a szerző trükkjének a lényege, hogy csak az olvasó számára csak fokozatosan derül ki, hogy milyenek. Nem egyszerű eset egyik sem, legyenek akár pozitívak, akár negatívak, akár véleményesek.

A Justified érdekes címválasztás – mint ahogy az is érdekes, hogy a magyar fordítás miért tartott ki a sorozat munkacíme, a színtelen-szagtalan Lawman mellett. Két rész után még nehéz megítélni, hogy mennyire találó ez az „igazolás”, mindenesetre azt sejteti, hogy Givens cselekedetei valamilyen magasabb erkölcsi szempontból nézve minden esetben helyesek lesznek (vagyis éppen, hogy ütközhetnek a szabályokat szó szerint alkalmazó „törvény embere” felfogásával).

A sorozat ott kezdődik, ahol a Pronto véget ért. Givens szabályos párbajban intézte el az egyik főgonoszt, és bár az ügyet jogos önvédelemnek minősítették, felettesei jobbnak látták, ha az árnyékánál is gyorsabban lövő rendőrbírót áthelyezik egy másik államba. Történetesen éppen Kentuckyba, ahonnan származik, és máris van honnan előhívni a mellékszereplőket. Az első epizódban – amelynek ugyebár még egy Leonard által írt novella az alapja – meg is ismerjük egy volt szerelmét (Ava), a volt feleségét (Winona) és egy volt haverját (Boyd), akivel együtt túrták a bányát, ám azóta rossz útra tért. A novella jelenleg teljes terjedelmében el is olvasható angolul ezen a helyen.

A sztori nem túl bonyolult, főleg filmen nem. Egy sorozat első epizódjáról lévén szó, pláne nem lehet kétséges, hogy a hős fog nyerni, hisz milyen lenne már, ha azonnal lelőnék, és a továbbiakban már csak visszaemlékezések formájában lenne jelen... Az ironizálást félretéve: kiszámítható és rövidke a sztori, de azért élvezetes. Attól tartok, alapvetően az a gond, hogy bármennyire is jól működnek Leonard történetei filmen (lásd Szóljatok a köpcösnek vagy Jackie Brown), szükségük van egy nagyobb térre, egy óra (reklámszünetekkel) nem elegendő a kibontakozáshoz.

Kíváncsian vártam hát a tegnap sugárzott, második részt, amit már nem Leonard írt (bár executive producer-ként még ott a neve a stáblistán). Az ismétlésben vagy egy újabb sugárzásban reménykedők számára nem lövöm le, hogy milyen módon biztosítják a szerzők a főszálak kontinuitását, inkább csak az új sztoriról ejtenék pár szót. Nos, inkább piros pontokat osztok ki neki, mint feketéket, ugyanis Cooper karaktere elég jól sikerült. Kissé zavaró azonban, hogy Givens maga kissé háttérbe szorul, helyenként kifejezetten passzívvá válik.

Rövid summázatként: a Justified eddig nem hozza azt, amit Leonard nevének a feltűnésekor vártam tőle, de azért kellemes időtöltés, jövő héten is be lesz iktatva a megnézése.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.10.14. 12:04:46

Mondjuk szerintem egy sorozat éppen tökéletes arra, hogy ne legyen jellemfejlődés és lassan ismerjék meg a nézők a karaktereket. A sorozatiság (vagyis az, hogy minden epizódnak ugyanaz a kiindulópontja) amúgy is gátat szab a jellemfejlődésnek, a karakterekkel meg évadokon át lehet majd ismerkedni, ha nem kaszálják el. (Mondjuk már egy évad is elég hosszú lehet, ha mondjuk 25 epizódos.)

Engem is érdekel (épp az élvezetesen hálás premissza miatt, hogy valaki a törvény felett állva igazságot oszt), csak sajnos nem sok időm van tévén nézni sorozatokat.

rgranc 2010.10.17. 10:47:43

Magyarul nem láttam - nem is tervezem -, de eredetiben az a déli kiejtés számomra talán magában is elvinné a sorozatot a hátán... :D