Marvel Zappa
2010. október 12. írta: Bayer Antal

Marvel Zappa

Remek beszerzéseket eszközöltem a 20. képregénybörzén. Új dolgokat ilyenkor nem szoktam keresni, kizárólag régiségeket, ritkaságokat – bármi megtörténhet. Ezúttal sem csalódtam, sőt, különleges élményben volt részem, hiszen egy csomagnyi, az 1960-as évek közepéről származó amerikai képregénnyel lettem gazdagabb. Néhányról még tervezek írni részletesebben, de most először álljon itt egy eléggé hihetetlen meglepetés: Frank Zappa harmadik lemezének a reklámja a Rawhide Kid 63. számából:

Ismerve a Marvel gyakorlatát, ugyanez a hirdetés szerepelhetett valamennyi, 1968 áprilisi keltezésű lapjukban, beleértve az akkor induló Captain America-t (hogy miért a 100. szám volt az első, az megérne egy külön történetet, máskor), az Amazing Spider-Man 59-et, amelyben Kingpin (a Vezér) „Agymosó” néven csap össze Pókemberrel, a Góliát debütálását tartalmazó Avengers 51-et és a Thorral, Fenegyerekkel és megint csak Pókemberrel tarkított Fantastic Four 73-at.

Mit mondjak: bizarr egy ötlet, és kíváncsi lennék, hogy vajon tisztában volt-e a Marvel hirdetési osztálya, hogy mit közöltek. A Mothers of Invention bandának a reklámon is említett korábbi nagylemezeit (Freak Out, Absolutely Free) aligha ismerhették, és mivel Cal Schenkel, Zappa grafikusa a dizájnhoz nem használta fel a We’re only in it for the money borítóját, azt sem gondolhatták, hogy itt valami ártatlan Beatles-paródiáról van szó – bár lehet, hogy ha azt látják, akkor valamit azért gyanítottak volna.

Érdemes ránagyítani a kuponra:

Az alul látható kérdés nélküli igen/nem válaszok és az előzmény nélküli mikor/hol kérdések valószínűleg eléggé megzavarhatták az abszolút hagyományos western-sztorik igencsak ifjú olvasóit. Akik, ha mégis kivágták, kitöltötték és beküldték a kupont az 1967-ben alapított Mothers fanklub, a United Mutations (valós) címére, állítólag egy még kevésbé világos tartalmú levelet kaptak, amelynek a magyar fordítása megtekinthető ezen a a rajongói oldalon.

Mondom: bizarr.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~zoli79 2010.10.12. 23:35:28

Ez tényleg jó vétel volt! :) Irigyellek is érte rendesen!

Szerintem az a reklám önmagában elég bizarr és feltűnő, sejthették a Marvelnál, mit reklámoznak. :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.10.13. 13:18:40

@NickelADeón: Ez valóban hihetetlen egybeesés. :)
Üdvözlet az index nyitóoldaláról érkezőknek, remélem, találnak itt más érdekeset is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.13. 13:25:59

Zappa és a képregény összefonódása messze nem olyan bizarr, mint gondolod. Íme egy kis ízelítő: www.zappa.hu/?q=hu/node/2120

Ezenkívül több Zappa-borító is tartalmazott komplett képregény-szekvenciákat, vagy erre hajazó grafikákat.

Ha ciki neked, ha valaki a zindexről érkezik, vedd le a reklámokat, és nem fog jönni onnan senki.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.13. 13:29:13

Ehhez a poszthoz mit szólsz, amúgy?: littlegreenfootballs.com/article/36011_Frank_Zappa_Marvel_Comics_Ad_1968

vagy ehhez: trueslant.com/charlesjohnson/2010/03/20/frank-zappa-marvel-comics-ad-1968/

Szóval. Ctrl+c, ctrl+v-vel blogot írni nem valami fasza dolog, az internet korában..:))

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.10.13. 13:35:47

@efes: Nem maga a Zappa/képregény összefonódás bizarr a számomra, hanem konkrétan a Zappa/Marvel találkozás. Ha jobban érdekel a téma, lehet, hogy majd írok még róla, kísérd figyelemmel ezt az oldalt.
Egyáltalán nem ciki nekem, hogy az indexről érkeznek olvasók, nem tudom, miből gondoltad ezt. Őszintén örülök neki, és annak még inkább, ha körülnéznek még egy kicsit.
A cikket természetesen nem másoltam sehonnan, az oldalt saját kis kezemmel fotóztam le, miután vasárnap megszereztem ezt a remek kis kiadványt. Annak, hogy melyik más sorozatokban jelenhetett még ma a reklám, a saját adatbázisomban néztem utána, az általad belinkelt oldalakat nem ismerem - de köszönöm, hogy megosztottad, biztos találok még rajtuk érdekes dolgokat.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.13. 16:13:45

@NeroBlanco: Igen, félreérthető voltam, konkrétan arra céloztam, hogy a két linkelt poszt gyanúsan ugyanaz...:)

~zoli79 2010.10.13. 21:23:30

Ilyenekért érdemes olvasni füzeteket, a régi reklámok mindig szórakoztatóak. :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.10.13. 21:24:05

@efes: Most már világos, valóban félreértettem. Ha jobban megnézed, mindkét linkelt posztot ugyanaz az ember írta ugyanazon a napon (Charles Johnson, 2010. március 10). Ha mindkettőért kapott pénzt, "ügyes". Ha csak az egyikért vagy egyikért sem, akkor meg az ő dolga, hogy hány helyen süti el...

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.10.14. 07:08:34

@NeroBlanco: szia, közsönöm a Zappára mutató linket - egy kérés: a fenti fordítást én csináltam, viszont technikai (és egyéb...) okokból a honlap épp most költözik lassacskán el, így ha a fenti linket kicserélnéd erre:

frankzappa.blog.hu/2010/10/14/united_mutations_rajongoi_valaszlevel

azt megköszönném! Lassan mindent átköltöztetek, és az eredeti helyről leveszem, addig is szeretném ha minél többen találnának rá az újra.

Köszönet!

frankzappa.blog.hu

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.10.14. 08:54:28

thanks!

lesz majd egy hír-frissítésem (ha úgy tetszik egy új hírem) is az eredeti szkennekkel, ahonnan vadul visszalinkelek ide, és együtt megyünk a blognépszerűség slágermennyországába! ;-)

frankzappa.blog.hu/