A Liga visszavár
2010. október 07. írta: Bayer Antal

A Liga visszavár

Az új Justice League of America sorozat legutóbbi gyűjteményes kötete közel húsz évvel ezelőtti emléket idéz: egy sajátos kísérletét, amelyben kizárólag fekete szuperhősök szerepeltek. Dwayne McDuffie és társai 1991-ben hozták létre a Milestone Media kiadót, és remek üzletet kötöttek a DC-vel, amelynek a keretén belül a saját címeiket is a DC terjesztette. Így ismerhette meg számos rajongó az Icon, Hardware, Static és Blood Syndicate neveket. A kísérlet mindössze pár évig tartott, McDuffie azonban idővel az egyik legtöbbet foglalkoztatott íróvá vált a képregény és a rajzfilm világában, és amikor a JLA sorozatot írhatta, kapott az alkalmon, és visszahozta kedvenc figuráit – immár a DC univerzum integráns részeként.

A gyűjteményes kötet címe (When Worlds Collide) a még 1994-ben megjelent történetre utal, amelyben az akkor a DC-éhez képest párhuzamos univerzumban létező Dakota és Metropolis között egy interdimenzionális átjáró jött létre, így Iconék találkozhattak Supermannel, Superboyjal és Steellel. Erre a sztorira azonban a mostani kötetben semmilyen utalást nem tesznek, úgyhogy valószínűleg a dolgok jelen állása szerint meg nem történtté tették az új kontinuitásban. Egyetlen mondat szól a végén arról, hogy Superman és Icon az egyetlenek, akik emlékeznek még arra, amikor két külön dimenzióban éltek. Ez tehát le van tudva.

A kötet elég furán áll össze, és ha valakinek ez kerül a kezébe először a Justice League kalandjai közül, vagy csak rég nem olvasta a kalandjaikat, valójában teljesen esélytelen, hogy ki tudja bogozni a szálakat. Az első három fejezet még csak hagyján: az egykori Milestone-hősök alkotta Shadow Cabinet tagjai kicsit nehezen követhető, de valamilyen belső logika szerint működő módon összetűzésbe kerülnek Supermanékkel, és némi bunyó után kiderül, hogy Hawkman régi ellensége, a Shadow Thief nevű szupergonosz az, akit közösen kell majd jól megagyalni. A járulékos cél pedig Dr. Light (nem a gonosz pasi, hanem a jó japán nő) képességeinek a helyre állítása, mert valami végzetes fenyegetés elkerüléséhez erre feltétlenül szükség lesz.

Ezután egy intermezzo következik, amely viszont már tényleg érthetetlen a Final Crisis és az itt, a blogon is bemutatott Cry for Justice minisorozat ismerete nélkül: Fekete Kanári, a csapat aktuális vezetője, úgy dönt, hogy Batman (feltételezett, nyugi) halála, Superman és Wonder Woman más irányú elfoglaltsága és a Zöld Lámpás/Zöld Íjász párosnak az önálló útra térése miatt feloszlatja az Igazság Ligáját.

A befejező három rész elvileg összekapcsolja a két szálat. A megmaradt tagok (Dr. Light, Zatanna, Vixen, Firestorm és a másik Zöld Lámpás, vagyis John Stewart) ismét összecsap Shadow Thieffel, majd rövidesen újra elkerülnek a Milestone-hősök is. Kiderül, hogy a fent említett végzetes fenyegetés a Shadow Thiefnél jóval nagyobb hatalommal rendelkező Starbreaker, de a két csapat kombinált erejével csak sikerül őt is elintézni. A végén pedig a megint felbukkanó Superman és Icon, a két legerősebb tag a Shadow Cabinet Dharma nevű, mindent látó tagjával együtt áttekinti a történteket, és tulajodképpen itt mondatik ki, hogy mostantól a teljes fekete gárda mindig is része volt a DC univerzumnak. Vagy valami hasonló.

Szóval eléggé szedett-vedett egy kötet, és csak azoknak tudom jó szívvel ajánlani, akik tisztában vannak az előzmények nagy részével – oda lehet tenni a polcra a többi mellé. Grafikailag jó átlagot nyújt, bár egy kötetnek sosem tesz jót, ha váltogatják benn a rajzolókat – márpedig a borítón díszelgő két név erősen félrevezető, hiszen a hét részből Ed Benes mindössze egyet, Rag Morales pedig kettőt készített.

Az alkotók közül McDuffie-től egy Prince-képregény jelent meg magyarul, még 1991-ben. Az utolsó kép őt ábrázolja, Denys Cowan rajzolta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.