Klinikai estek
2010. szeptember 15. írta: Bayer Antal

Klinikai estek

A kórházas sorozatok világa teljesen idegen a számomra. Legyenek akár a város szélen, akár a Fekete-erdőben, legyen a főszereplőjük akár egy ősz halántékú figura, aki mindig ferdén tartja a fejét, akár egy bottal járó goromba fráter, aki a tévében viccesen hat, élőben viszont minden zsenialitása ellenére tutira kiborítaná a legtürelmesebb pácienst is, félóránál tovább egy sem köti le a figyelmemet. Nemrég azonban azon kaptam magamat, hogy lesem, mikor jönnek újabb epizódok a BBC Entertainment két sorozatából, a Baleseti sebészetből (Casualty) és a Holby Városi Kórházból (Holby City).

Ha jobban belegondolok, egy kórház ideális keret tévésorozathoz. Elvégre a hétköznapokban valóban előforduló helyzeteket, természetesnek tekinthető munkahelyi környezetet biztosít, nagy, de nem kezelhetetlen számú állandó szereplő mozgatását teszi lehetővé. Ráadásul ebben a két angol szériában ügyesen tologatják a hangsúlyokat a szereplőgárdán belül, finoman szövik össze a cselekményszálakat, jó érzékkel vágják vagy varrják el, mielőtt unalmassá válnának. Nem fukarkodnak az emberi drámákkal, a romantikus és kevésbé romantikus kapcsolatokkal, a társadalomkritikával és a brit egészségügy gondjainak a taglalásával, sőt – ami végül is egy sürgősségi osztályon szomorúan magától értetődik – a tragikus halálesetekkel sem.

Heteken keresztül tartott ez a váratlan szenvedélyem a kórházas sorozatok iránt. Aztán valahogy elkezdtek kevésbé érdekelni. Nyelvgyakorlásnak még mindig tök jó (csak a magyar feliratokat ne nézze az ember, nehogy felbosszantsa magát), de most már nem böngészem olyan lelkesen a Port.hu-n a tévéprogramot, és ha lecsúsztam egy résztől, hát lecsúsztam, sag schon.

Maradok a krimiknél, úgy látszik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.09.15. 23:19:55

Nálam az a baj, hogy mindegyik kórházsorozatban vannak betegségek, sérülések.

Pl. belenéztem a Jackie nővérbe, láttam, hogy erről a tökös csajsziról szól, gondoltam, elkezdem nézni. Erre behoznak egy nyílt sérves fickót, és mutatják is. Soha többet nem néztem bele.

Miért nem tudnak betegségek és sérülések nélküli kórházsorozatot csinálni?

Megjegyzem, bármennyire is zseniálisnak tartják Dr. House-t, egyáltalán nem az. Minden epizódban két diagnózist állít fel: az első mindig hibás (annyira, hogy a félrekezelés idővel a beteg halálát jelentené), a második mindig helyes. Ilyen 50%-os statisztikával szerintem idővel kirúgnák szépen.