Foyle folytatódik
2010. augusztus 25. írta: Bayer Antal

Foyle folytatódik

Valójában már múltidő: hétfőn ért véget a Hallmark Channelen a Foyle háborúja című krimisorozat hetedik évada. Kicsit furák ezek a szezonok: mindössze két-négy epizódból állnak, a mostaniban éppen három szerepelt. Az eredetileg a második világháború alatt honi szolgálatra kényszerülő rendőrfelügyelőt a (brit) nézők kívánságára mégsem vonultatták nyugdíjba, két év után tért vissza a képernyőre.

Dicséretes, hogy ilyen hamar láthattuk mi is, elvégre az ITV is csak idén áprilisban sugározta. Mivel hozzánk a korábbi részek egy csokorban jutottak el, már hiányzott is ez a fordulatokban gazdag, mindig valós – ha konkrétan nem is megtörtént – eseményeken alapuló sorozat. Ki tudja, most majd megint meddig várhatunk.

Bár a sorozat eredeti ellenpontja a harci front és az angol vidék „békéje” között megszűnt, erre a három részre még sikerült ügyesen átmenteni a háború következményeiből fakadó eseményeket, az elvarratlan szálakat vizsgálását. Egy orosz hadifogoly, egy fekete amerikai katona és egy áruló brit tiszt esete szolgáltatta a három epizód kiinduló pontját, és egyik sem látszik egy pillanatra sem erőltetettnek.

Az új részek nem okoztak csalódást. Ugyanaz a profi szakmai munka, ugyanazok a gyönyörű és remekül rekonstruált helyszínek, ugyanazok az izgalmas fordulatok. Talán csak a lendület tört meg kissé, amit annak tudok be leginkább, hogy a megszokott nyomozó hármas (Foyle felügyelő, Milner őrmester és Samantha, az önkéntes sofőr) immár nincs együtt, bár Sam mindhárom, Milner pedig két részben is szerepel. Csakhogy az újabb és újabb találkozásaik nem mindig természetesek, van bennük némi írói szeszély. És noha Foyle korábban is sokszor játszotta a magányos farkast, segédeinek a meglátásai és felfedezései kiválóan illeszkedtek a nyomozásba – ez az új felállásban kicsit zötyögősre sikeredett.

Összességében azért jó volt ez, de kicsit aggódom, hogy ha esetleg ismét felveszik az alkotók a szálakat (az utolsó részben Foyle Amerikába indul nyomozni, Sam pedig férjhez megy), vajon sikerül-e visszatalálni az első részek erényeihez. Persze, egy négyes átlagú sorozatot is szívesen néz az ember, de a csillagos ötös még élvezetesebb lenne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.