Aranykulcsos képregények: Yellow Submarine
2011. március 28. írta: Bayer Antal

Aranykulcsos képregények: Yellow Submarine

Az előző bejegyzésben már utaltam rá: a Beatles Yellow Submarine című dalának van még egy képregényes vonatkozása, amelyről érdemes külön beszélni. Nem kevesebbről van szó, mint a dal címéből kifejlődött rajzfilmnek a képregényes változatáról. Adaptáció? Alapvetően igen, de mégis kicsit komplikáltabb a történet, hiszen a képregény részleteinek nem sok köze van a megvalósult rajzfilmhez.

A blogon már többször említett Gold Key Comics szerezte meg a jogot a készülő rajzfilm feldolgozására. A feladattal a világrekorder írót, Paul S. Newmant (a Guinness Book of Records szerint 4.100 története jelent meg, mintegy 36 ezer oldalon), a szintén „aranykulcsos” Doctor Solar megteremtőjét és az argentin rajzolót, José Delbót bízták meg. Az alkotók megkapták a forgatókönyvet és kemény munkával időre el is készültek a 68 oldalas művel – ám arról nem tudtak, hogy a forgatókönyvet közben igen alaposan átírták, és hogy amiből ők dolgoztak, valójában csak egy korai vázlat.

Talán a legérdekesebb különbség a végleges filmhez képest Lovely Rita karaktere, akinek ugyan nem jut komoly szerep, de legalább láthatjuk, hogy képzelték el – a filmbe ugyanis végül nem került be. Ehhez képest apróság, hogy az utolsó oldalon a szereplők felsorolásánál Nowhere Man nem ezen a néven, sőt, nem is Jeremy-ként látható, hanem (a filmben is elhangzó) családnevéből kiindulva mint The Boob.

Sajnos, erről a képregényről nem mondhatom el, hogy boldog birtokosa vagyok egy példánynak, ugyanis gyakorlatilag beszerezhetetlen. Jobb minőségben dollárban három számjegyű összegért cserél nagy ritkán gazdát, és a mai napig nem volt újabb kiadása. Ezt kihasználva többen is beszkennelték és feltették az internetre, a megfelelő kulcsszavakkal elég könnyen rá lehet találni.

Szerény véleményem szerint bőven megérdemelne egy újabb, szebb kivitelű kiadást, hiszen Delbo teljesen korrekt munkát végzett, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy magát a rajzfilmet nem láthatta, csak a karaktervázlatokat. Biztos vagyok benne, hogy Beatles-rajongók világszerte vevők lennének erre a különlegességre – sőt, megkockáztatom, hogy napjainkban többen figyelnének fel rá, mint annak idején.

Hasonlóképpen gondolkozhatott vagy tíz évvel ezelőtt a Dark Horse Comics, amikor egy új, méghozzá „hiteles” adaptációt rendelt meg a Simpsons-rajzoló Bill Morrisontól. Sajnos, ez a projekt félbeszakadt, ugyanis az Apple vezetősége kihátrált a szerződésből, és az akkor még élő George Harrisonnak sem tetszett, hogy a saját lemezkiadójával (Dark Horse Records) azonos nevű cég jelentetné meg a képregényt. De legalább egy része megtekinthető a mellékelt linken.

süti beállítások módosítása