Marvel Zappa
2010. október 12. írta: Bayer Antal

Marvel Zappa

Remek beszerzéseket eszközöltem a 20. képregénybörzén. Új dolgokat ilyenkor nem szoktam keresni, kizárólag régiségeket, ritkaságokat – bármi megtörténhet. Ezúttal sem csalódtam, sőt, különleges élményben volt részem, hiszen egy csomagnyi, az 1960-as évek közepéről származó amerikai képregénnyel lettem gazdagabb. Néhányról még tervezek írni részletesebben, de most először álljon itt egy eléggé hihetetlen meglepetés: Frank Zappa harmadik lemezének a reklámja a Rawhide Kid 63. számából:

Ismerve a Marvel gyakorlatát, ugyanez a hirdetés szerepelhetett valamennyi, 1968 áprilisi keltezésű lapjukban, beleértve az akkor induló Captain America-t (hogy miért a 100. szám volt az első, az megérne egy külön történetet, máskor), az Amazing Spider-Man 59-et, amelyben Kingpin (a Vezér) „Agymosó” néven csap össze Pókemberrel, a Góliát debütálását tartalmazó Avengers 51-et és a Thorral, Fenegyerekkel és megint csak Pókemberrel tarkított Fantastic Four 73-at.

Mit mondjak: bizarr egy ötlet, és kíváncsi lennék, hogy vajon tisztában volt-e a Marvel hirdetési osztálya, hogy mit közöltek. A Mothers of Invention bandának a reklámon is említett korábbi nagylemezeit (Freak Out, Absolutely Free) aligha ismerhették, és mivel Cal Schenkel, Zappa grafikusa a dizájnhoz nem használta fel a We’re only in it for the money borítóját, azt sem gondolhatták, hogy itt valami ártatlan Beatles-paródiáról van szó – bár lehet, hogy ha azt látják, akkor valamit azért gyanítottak volna.

Érdemes ránagyítani a kuponra:

Az alul látható kérdés nélküli igen/nem válaszok és az előzmény nélküli mikor/hol kérdések valószínűleg eléggé megzavarhatták az abszolút hagyományos western-sztorik igencsak ifjú olvasóit. Akik, ha mégis kivágták, kitöltötték és beküldték a kupont az 1967-ben alapított Mothers fanklub, a United Mutations (valós) címére, állítólag egy még kevésbé világos tartalmú levelet kaptak, amelynek a magyar fordítása megtekinthető ezen a a rajongói oldalon.

Mondom: bizarr.

süti beállítások módosítása